e-mtb

5 E-Mountainbikes getest

Haibike X-Duro3Een e-mtb test in het magazine FIETS, dat zie je niet vaak. Normaal gesproken testen ze bijna alleen ‘niet-elektrische’ mountainbikes en racefietsen. Ze deden afgelopen december een speciale test met 5 e-mountainbikes. Ze gingen op pad met deze modellen:

Alle 5 afgemonteerd met dezelfde Bosch Performance motor die 250 Watt levert en ondersteunt tot 25 km/u.  Als accu wordt er een 250Wh of 400Wh accu meegeleverd. De ervaringen waren dat een zware berijder die in heuvelachtig gebied fietst en veel ondersteuning vraagt een accu in zo’n 30km leeg trapt. Als je de ondersteuning slechts mondjesmaat gebruikt en niet al te zwaar bent is dat wel op te voeren naar 150km!

De geteste fietsen verschillen nogal. Zo is de Merida een hardtail met heel veel trekkracht, die lastig te besturen is in moeilijke afdalingen. Je krijgt hem ook lastig op het achterwiel waardoor even over een obstakel hoppen een behoorlijke uitdaging wordt. De Cannondale is beter te besturen, maar wel weer een flink stuk prijziger. Het is ook de lichtste van de 5, mede dankzij de mooie lefty-voorvork. De Lapierre wordt nog beter bevonden dan voorgaande twee e-mtb’s. Dit is een 650b, met kortere achtervorken en een kleinere balhoofdhoek. Dat maakt hem een stukje wendbaarder dan de twee 29-ers hierboven. De verende zadelpen geeft extra comfort. De Trek is een 26″ Fully en nodigt duidelijk uit tot doorrijden, vooral naar beneden. Net zo duur als de Cannondale, maar dan heb je wel een geweldige achtervering. De Haibike tenslotte, is een buitenbeentje. Een fatbike met een motor. Om overal door- en overheen te raggen, met weinig moeite en veel plezier. Zorg alleen wel dat je niet met een lege accu komt te staan, dan is het een loeizwaar ding.

Conclusie:

Bosch Performance motorE-mountainbikes hebben toekomst, dat is de eerste conclusie die ze bij FIETS trekken na het rondrijden op deze vijf testbikes. Ze zijn een uitkomst voor minder sportieve, minder sterke en minder handige rijders die plezier willen beleven aan het rijden door ruig terrein. Voor een eenvoudige rit lenen alle testbikes zich. De tweede conclusie die ze trekken is dat de 2015-uitvoering van de Bosch-motor fantastisch is. Sterk, zuinig, goed te doseren en wonderlijk betrouwbaar. De laatste conclusie is dat een hardtail van rond de 20 kilo toch wel zwaar is. Dankzij de trapondersteuning rijden ze licht genoeg, maar snel manoeuvreren en obstakels nemen is erg moeizaam.

De complete test kun je lezen in FIETS magazine nr.12-2014. Die is online te bestellen via tijdschriftnu.nl, zonder verzendkosten.

Rapportcijfers
Merida 7,1
Cannondale 7,2
Lapierre 7,3
Haibike 7,4
Trek 7,7

1 Reactie

1 Reactie

  1. Pingback: Top 5: Elektrische mountainbikes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top