De ANWB gaat steeds vaker op de stoel van de fietsenmaker zitten. Het nieuwste project is de verkoop van fietsaccu’s voor elektrische fietsen.
Uit onderzoek van de bond zelf blijkt dat de helft van hun leden wel eens problemen met de accu van hun elektrische fiets. Diezelfde leden vinden de prijzen van vervangingsaccu’s te hoog. De gemiddelde prijs schijnt 551 euro te zijn. De duurste accu doet zelfs 949 euro! Dat kan de ANWB goedkoper, zeggen ze. Die lieve ANWB-mensen zeggen hierover verder: “De ANWB wil voorkomen dat onduidelijkheid en onzekerheid over de kwaliteit en de hoge prijs van accu’s het fietsplezier van de leden in de weg staat. Daarom komt de ANWB met fietsaccuservice. Daar kunnen leden online een nieuwe fietsaccu aanschaffen.” Wat een schatten zijn het toch.
Bangmakerij?
Waar onze Algemene Nederlandse Wielrijders Bond vroeger nogal braaf was en het vooral van de automobilisten moest hebben, zien we ze nu steeds commerciëler worden. De ANWB speelt in op de angst voor problemen met accu’s en raadt en passant ook nog even af om je bestaande accu te laten reviseren. Ze verwijzen daarbij naar brandgevaar. Dat is wel een beetje onzin. Ook de accu’s die je bij de ANWB koopt bestaan uit aan elkaar gesoldeerde batterijen, met daaromheen een kunststof bak. Een goed revisiebedrijf bouwt je oude accu om met hypermoderne nieuwe cellen. Die worden allemaal getest en zijn niets gevaarlijker dan de modellen die je bij de ANWB gaat kopen. De Bovag en een aantal vakhandelaren zijn dan ook ‘not amused’ over deze stemmingsmakerij. Ja, er is wel eens een accu in vlammen opgegaan. Maar dat is vaak niet een gereviseerd model, maar een accu van een b-merk die verkeerd opgeladen wordt. En ook bij a-merk accu’s gaat wel eens iets mis, zij het dat dit heel zeldzaam is.
Meer over revisie van je oude accu vind je hier.
Niet voor alle e-bikes
De ANWB heeft op dit moment twintig verschillende accu’s in het assortiment. Hiermee kan de bond 30% van alle tot 2015 verkochte elektrische fietsen bedienen. Via de accu-zoeker op de website kun je zien of er ook voor jouw fiets een accu beschikbaar is.
Monteren kun je zelf, aldus de ANWB. De accu’s die je bij ze koopt zijn gemiddeld 15% goedkoper dan de adviesprijs van het merk zelf. Het prijsvoordeel kan hiermee oplopen tot €100 per accu. ANWB-leden krijgen dan ook nog eens 50 euro korting. De accu’s worden geleverd in samenwerking met CLS, die ze gewoon naar je opstuurt. Even langsgaan en vragen of ze hem willen monteren zit er dus niet in, daarvoor kun je beter bij je fietsenmaker terecht. Dan betaal je misschien iets meer, maar daarvoor krijg je ook extra service.
Meer info: anwb.nl/fietsaccu-kopen
