Uitgelicht

Accu problemen bij Tros Radar

inside2-620x540In de Tros Radar uitzending van 16 november ging het over problemen met accu’s van elektrische fietsen. Wij schrijven hier al jaren over. De beloofde actieradius van een e-bike accu wordt vaker niet dan wel gehaald. Waar 120 kilometer wordt beloofd mag je vaak al blij zijn als je er 90 haalt. Uit het testpanel van Radar blijkt dat bij ruim een kwart van de gebruikers de actieradius nooit wordt gehaald. 56% is er overigens wel tevreden over, 10% haalt zelfs meer kilometers uit een acculading.

Ook de beloofde levensduur wordt nogal rooskleurig voorgesteld. Volgens het testpanel blijkt (we wisten het al in 2011!) dat accu’s vaak al binnen 3 jaar problemen geven. Van de probleemgevallen treedt ruim 40% zelfs al in het eerste jaar op. Nog wat cijfers: in 21% van de problemen zijn temperatuurverschillen de boosdoener, fijn met de winter op komst. Bij 17% hapert de ondersteuning en moet je soms op eigen kracht trappen.

Garantie?

Vergeet het maar. Meestal wordt er verwezen naar verkeerd gebruik, blijkt de beloofde prestatie alleen te gelden bij ideale omstandigheden of mag je met wat korting een nieuwe accu kopen. Dat zijn accu’s waar een dikke marge op zit! Sommige merken durven wel 500 euro voor een nieuwe e-bike batterij te vragen. Dure hobby als je iedere 3 jaar een nieuwe accu nodig hebt!

In cijfers: 71 procent heeft een geklaagd bij de leverancier. 31 procent heeft daarop een coulanceregeling aangeboden gekregen – bij ruim een kwart overigens niet tot hun tevredenheid. Over de servicegerichtheid van de fabrikanten is zelfs 73 procent ontevreden.

Revisie wel mogelijk!

In de uitzending wordt gesteld dat je kapotte accu’s niet kunt repareren en dus een nieuwe en dure accu moet kopen. Dat is gelukkig onzin. Er zijn verschillende bedrijven die heel goed in staat zijn de defecte accucellen te vervangen voor meestal minder dan de helft van de prijs van een nieuwe accu. In dit bericht zetten we er een aantal voor je op een rij: Accu revisie.

Welk merk moet je hebben?

Bosch-eBike-PerformanceLine-PowerPack500-Frame-Intuvia-MY2016_low-resLet wel, de volgende cijfers zijn niet altijd volledig transparant. Zo is Bosch nog niet zo lang op de markt als BionX, en is de accutechniek de laatste jaren sterk verbeterd. We kunnen ons daarom voorstellen dat er meer mensen met een 4 jaar oude BionX accu rondrijden dan met een Bosch….gewoon omdat die er toen nog niet waren. Daarnaast is men eerder geneigd te melden dat er iets stuk is dan dat er niets aan de hand is. Onderzoeken op internet zijn daardoor veelal gekleurd.

Maar toch…..De accu’s van Bosch blijken als beste beoordeeld te worden. 89 Procent is tevreden over Bosch (oordeel van 2037 gebruikers). Veel negatiever zijn de gebruikers van een BionX-accu: 31 procent is hier niet geheel tevreden over (gebaseerd op 192 gebruikers).

Fietsmerken

flyer c-seriesFlyer, Kalkhoff en RIH zijn positieve uitschieters. Het enige merk waarover meer mensen ontevreden dan tevreden zijn, is de ANWB e-bike. Best grappig voor een fiets die geleverd wordt door een organisatie die de betaalde Fietsservice heeft opgericht. Ze zullen toch niet expres slechte fietsen leveren om wat extra abonnementen op hun pechhulp te kunnen verkopen?  Grapje natuurlijk! Ook Union doet het niet heel goed, 33% van de bezitters is niet zo tevreden over deze e-bike.

Conclusie

Kijk voor je tot aanschaf van een elektrische fiets overgaat goed naar de reviews op internet. Vertrouw niet blind op de verhalen van de verkoper of de mooie brochure. Check de prijs van een vervangingsaccu en controleer of revisie ook tot de mogelijkheden behoort. Indien mogelijk de verkoper zwart op wit laten zetten wat je bij normaal gebruik mag verwachten van de accu. Dan sta je sterker in geval van een garantieclaim.

Uitzending gemist?

Als je de uitzending hebt gemist kun je hem terugzien via de site van Tros Radar.

 

1 Reactie

1 Reactie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top