Accu’s in elektrische fietsen

Hoe ver kan ik met een accu fietsen?

li-ion accu elektrische fietsDit is de meest gestelde vraag over accu’s in elektrische fietsen. Helaas is er geen precies antwoord op te geven. Onder normale omstandigheden ligt de actieradius op dit moment tussen de 50 en 75km. Dat kan volgende week al weer meer zijn, want de technische ontwikkelingen volgen elkaar snel op.

Welke accu, het gewicht van de fietser, wind mee of niet, in wat voor omgeving wordt gereden (veel stoplichten, wel of geen heuvels, veel wind), bij welke temperatuur wordt gefietst? Allemaal zaken die van invloed zijn op het uithoudingsvermogen van een accu. Ook het gebruik van de goede versnellingen en de trapfrequentie (aantal rondjes dat je benen maken per minuut) spelen mee bij het bereik van een accu. Bij het starten kun je de fiets bijvoorbeeld het beste in de lichtste versnelling zetten. Dat kost zowel jezelf als de accu de minste energie. Eenmaal op gang gekomen is het het beste om ongeveer 60 á 70 omwentelingen per minuut te maken. Met een te zware versnelling trap je langzamer en moet de accu harder werken om dezelfde snelheid te halen.

Lees ook: Accu stuk, dit kun je doen!

Technisch verhaal

Je kunt een fietsaccu vergelijken met de benzinetank van een auto. Hoe groter de inhoud, hoe verder je ermee kunt rijden. Om de verschillende accu’s goed met elkaar te kunnen vergelijken moet je naar de Wh-waarde kijken. Wh staat voor Watt per uur.
Het aantal Wh (watturen) bereken je met de formule Wh = Ah x V, dus het aantal Ampere (=capaciteit) maal het aantal Volt (de ontlaadspanning).
Hoe hoger het aantal Watturen, hoe langer de accu meegaat, hoe verder je dus kunt fietsen.

Bruggen en hellingen oprijden kun je met een elektrische fiets beter met een iets zwaardere versnelling doen dan met een gewone fiets zonder accu. Als je een te lichte versnelling gebruikt, doet de accu ook minder zijn best. Wel gaat de accu dan dus sneller leeg, maar in een vlak land als Nederland moet dit geen probleem zijn.

Tip: Als je een lekker windje mee hebt, schakel dan de accu uit. Goed voor de conditie, en het vergroot de actieradius wat lekker is als je daarna weer flink wind tegen hebt.
Wist je dat een accu gemiddeld maar een jaar of 5 meegaat? Daarbij maakt het niet eens zoveel uit of je hem veel of weinig gebruikt. Een accu is (simpel gesteld) opgebouwd uit een plus- en een minkant met daar tussenin een transportlaag, de elektroliet. Deze “slijt” in de loop der tijd, wat er voor zorgt dat de capaciteit langzaam minder wordt. Na die 5 jaar is het dus zaak een nieuwe accu te kopen…..als de fabrikant/fietsenmaker deze nog kan leveren.
Er bestaan ook gespecialiseerde bedrijven die je oude accu kunnen reviseren. Dat gaat echter niet bij alle modellen even makkelijk. Sommige merken gebruiken namelijk software die het merkt als je geen originele accu gebruikt. De fiets start dan niet meer.

Tip: Moderne accu’s hebben geen last meer van het “geheugen effect”, je kunt ze dus altijd bijladen. Ook als je slechts 10km hebt gereden, is het raadzaam de accu weer aan de lader te hangen.

Moderne Lithium Ion accu’s gedijen het beste als ze bewaard worden terwijl ze voor zo’n 70% vol zitten. En je mag ze nooit helemaal leeg rijden, dan gaat de accu stuk. Gelukkig leveren de meeste goede merken een intelligente lader mee. Deze zorgen ervoor dat de accu niet overladen kan worden. En in de accu’s zitten sensoren die er voor zorgen dat de accu nooit helemaal leeg raakt. Als je dispay aangeeft dat de accu leeg is, heeft hij eigenlijk nog tussen de 20 en de 30% capaciteit. Die kun je helaas nooit gebruiken, want de accu’s kunnen niet meer worden bijgeladen als ze onder die 20% komen. Het wachten is op nieuwe technieken, maar tot het zover is voldoen de huidige accu’s gelukkig prima.

5 Reacties

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top