e-vouwfiets

ARĪV e-bikes, de Meld en de Merge

In 2018 vroeg General Motors (GM) aan consumenten een naam te verzinnen voor hun e-bike merk. Die naam is uiteindelijk ARĪV geworden. En onder die naam zijn nu de eerste twee elektrische fietsen gepresenteerd. De Meld, een compacte e-bike, en de Merge, een vouw e-bike. Wij vinden ze prachtig, maar zetten onze vraagtekens bij de prijs en manier van leveren.

De fietsen van ARĪV worden als eerste gelanceerd in Nederland, Duitsland en België. In deze landen is de vraag naar e-bikes met Lithium-Ion batterijen het grootst, volgens de mensen van GM. De fietsen zijn op dit moment alleen te bestellen via een website.

Eigen motor

GM’s ervaring met het maken van software voor elektromotoren en besturingssystemen was leidend bij de ontwikkeling van de gepatenteerde GM-motor, die speciaal voor ARĪV e-bikes is ontwikkeld. Ondanks zijn kleine formaat levert de motor veel power en heeft hij een hoog koppel (250Watt, 75Nm). De snelheid is, zoals het hoort, gelimiteerd op 25 km/u. Geen speed pedelecs dus. Je kunt tijdens het fietsen kiezen uit vier ondersteuningsniveaus.

De accu heeft slechts 250Wh aan boord. Hij is ontworpen en gekeurd aan de hand van dezelfde strenge teststandaarden die ook gelden voor de batterijen van GM’s elektrische voertuigen. Je laadt de accu op in 3,5 uur en kunt er dan (volgens GM) ruim 60 kilometer mee afleggen. Om te remmen zijn er schijfremmen gemonteerd, de ledverlichting is oplaadbaar en zit aan de achterkant verwerkt in de zadelpen (net als bij de Ampler die we eerder testen). Alle kabels zijn netjes weggewerkt en lopen door het frame.

De Ariv Meld, ook in rood leverbaar

ARIV Meld

De Meld lijkt op een vouwfiets, maar is dat niet. Door het compacte uiterlijk en de kleine 16″ wielen is het een fiets die weinig ruimte in neemt. Ondanks het kleine formaat, is het toch geen lichte fiets geworden. 19,5 kilo weegt ie. Dan zit wel alles er op en aan. Standaard, spatborden, bel, verlichting, slot, het complete plaatje.

Plooifiets

De ARĪV Merge is eenvoudig op te vouwen, onze zuiderburen noemen dit een plooifiets. Opgevouwen kun je de fiets nog steeds op de twee wielen vooruit rollen, handig met opbergen of op het perron. Op zowel de ARĪV Merge als Meld zit een loopstand. Daarbij levert de motor voldoende ondersteuning om de e-bike lopend, aan de hand, mee te nemen. Dat is ook wel nodig, want met 22 kilo is dit bepaald geen lichtgewicht vouwfietsje. Hij heeft 8 versnellingen in de naaf.

Als je het zadel vasthoudt, kun je de Merge rollend meenemen, ook als deze ingeklapt is.

Connected en smart

Beide ARĪV e-bikes zijn via Bluetooth verbonden met de ARĪV app. Deze voorziet je op het scherm van je smartphone van rijgegevens, zoals snelheid, afstand, resterende batterijduur, het ondersteuningsniveau van de motor, afgelegde afstand en meer. Extra functies voor de app staan in de planning, zoals een feature die je basis van een voorspellend algoritme helpt om zonder te zweten op je bestemming te arriveren. Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt. Dat zal rekening houden met de temperatuur, wind, kleding, conditie, lastige klus.

Elke ARĪV Merge en Meld is voorzien van een Quad Lock. Daarmee bevestigen je jouw smartphone veilig op de fiets. Die Quad Lock heeft tevens een geïntegreerde USB-poort die het mogelijk maakt om de smartphone onderweg op te laden met stroom uit de fietsaccu.

Je smartphone bevestig je op de QuadLock

Prijzen

In Nederland kost de ARĪV Meld € 2.800. De ARĪV Merge is te bestellen voor € 3.400. Dat is inclusief de verzending. ARĪV start in het tweede kwartaal van 2019 met de uitlevering van e-bikes aan klanten. Voor dat geld denken we niet dat dit een enorm succes gaat worden. Een e-bike met magere accu, geen dealers en (zeker in Nederland en België)  een heleboel concurrentie die meer biedt voor minder geld. Maar de tijd zal het ons leren. Aan het uiterlijk zal het niet liggen, want ze zien er prachtig uit.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top