45kmh

Bafang H800 achterwielmotor voor speed pedelec en e-mtb

Bafang timmert lekker aan de weg met een nieuwe sterke achterwielmotor die de naam H800 gear-drive rear hub motor meekrijgt. Die nieuwe motor gaan we terugzien in de 2018 modellen e-bikes, die we al kunnen bewonderen op de grote fietsbeurs in Friedrichshaven eind augustus. In de winkels zul je moeten wachten tot het eerste kwartaal van 2018.

Klein, maar sterk

De motor komt er in 350W en 500W uitvoeringen met een maximum torque (koppel) van 55Nm. Hij krijgt een moderne 12mm steekas bevestiging en -het beste nieuws- hij voldoet aan de Boost standaard. Dat maakt hem uitermate geschikt voor elektrische mountainbikes.

Voordeel van een achterwielmotor ten opzichte van een middenmotor zijn dat de ketting en tandwielen veel minder te lijden hebben, waardoor de boel een stuk minder snel slijt. En je kunt gewoon iedere crankset gebruiken die je wilt. Daarmee kun je de overbrengingsverhoudingen dus naar je eigen smaak kiezen. Nadelen zijn er uiteraard ook, waarbij vooral het hogere gewicht in het achterwiel een grote rol speelt.

Bafang H800

De Bafang motor is ondanks zijn kracht lekker compact, slechts 180mm in doorsnee. Dat maakt hem aan de schijfremkant bijna onzichtbaar, zeker bij gebruik van 203 mm schijven. De body ondersteunt helaas nog geen 11-speed cassettes. Je moet het doen met 7 tot 10 speed. De naafmotor past in zowel 650b als 29″wielen. Die krijgen 36 spaken. We zullen deze motor vooral gaan tegenkomen in e-mtb’s en in speed pedelecs (de 500W). De 350W versie loopt maximaal 32 km/u, de 500W uitvoering haalt 45km/u.

GrooveDo, simpel een lekke band fixen

Twee mooie features zijn de Grooved Drop-Out en Smartplug, waarmee het wiel simpel te verwijderen is. GrooveDo staat voor de groef in de drop-out die Bafang heeft ontwikkeld. Hiermee worden de torsiekrachten van de motor beter geabsorbeerd door de drop-out, terwijl er een gewone steekas gebruikt kan worden.

Ze leveren de ontwerpspecs aan alle fabrikanten die gebruik willen maken van de nieuwe H800 motor. Merken kunnen uiteraard ook hun eigen drop-outs maken, als ze zich maar aan de juiste maten houden om de motorkrachten goed aan te kunnen.

Bafang SmartPlug

Tot nu toe was de kabel van de accu naar de motor altijd een stug geval die met een connector aan de motor moest worden gekoppeld. Bafang heeft hiervoor een veel mooiere oplossing ontwikkelt, de waterdichte SmartPlug. Een paar koperen contactpunten aan zowel de motorkant als in de plug maken verbinding zodra je de plug er op zet. Waterdicht en soepel. Hiermee kun je simpel een lekke achterband repareren, of je achterwiel verwijderen voor transport.

De achternaafmotor kan worden aangestuurd via speed of torque sensoren en worden gekoppeld aan diverse Bafang displays. Ook kan er met diverse accu’s gewerkt worden, bijvoorbeeld met de nieuwe F-serie batterij van het eigen merk. Volgens Bafang is de motor erg stil, mede dankzij een interne gearing.

 

1 Reactie

1 Reactie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top