Nieuws

Beste elektrische fiets

beste elektrische fiets

Wat is de beste elektrische fiets?

beste elektrische fietsWelke elektrische fiets nu de beste is, is zo’n beetje de meest gestelde vraag op Elektrabikes.nl. Het antwoord daarop is helaas niet zo makkelijk te geven. In dit artikel proberen we toch een leidraad te geven om tot een afgewogen keuze te komen.

Onderhoud

Als we naar de techniek kijken zijn er een paar vragen die beantwoord moeten worden. Ben je op zoek naar de beste elektrische fiets voor alle alledag, voor woon-werk verkeer bijvoorbeeld? Of om op naar school te fietsen! In dat geval is het verstandig te kiezen voor een model met een dichte kettingkast en een naafversnelling. Hiermee zijn de belangrijkste draaiende delen beschermd tegen regen, sneeuw en pekel en heb je dus het minste onderhoud. Nadeel is dat dit soort e-bikes wat zwaarder zijn dan modellen met een sportiever uiterlijk, met een derailleur om te schakelen en een open ketting.

Afgelopen jaar hebben we helaas al veel berichten in de krant gezien over ongelukken met de elektrische fiets. Vaak wordt de motor in het voorwiel als schuldige aangewezen. Dat is misschien wel een beetje te kort door de bocht. Feit is wel dat een voorwiel niet de meest logische plaats is om een ‘zware’ motor te monteren. Het zorgt voor minder stabiliteit en bij sommige e-bikes krijg je het gevoel ‘vooruit getrokken’ te worden. Maar over het algemeen zijn dit soort fietsen heel veilig en ligt het vallen vooral aan de te hoge snelheid in combinatie met de capaciteiten van de bestuurder. Voordeel is dat ze simpeler en dus goedkoper te produceren zijn. Toch zijn wij wel voorstander van modellen met de motor in het midden, zoals bij de tegenwoordig veel gebruikte Bosch motor. Dit zorgt voor de beste gewichtsverdeling, maakt de fiets stabieler en dus beter bestuurbaar. Nadeel is de prijs, dit zijn over het algemeen de duurste modellen.

Accu’s

li-ion batterijHet gaat snel met de ontwikkeling in acculand. Ieder jaar worden accu’s sterker, sneller oplaadbaar, minder gevoelig voor degeneratie en ook nog eens kleiner. Toch wil je nu de beste elektrische fiets en niet volgend jaar. Op dit moment zijn de Li-Ion en de LiFePO4 accu’s het beste dat je kunt kopen. Li-Ion geeft constante stroom, kan vaak herladen worden en gaat een jaar of 4 á 5 mee. De LiFePO4 accu’s zijn lichter, maar duurder en hebben als grote voordeel dat ze extreem snel op te laden zijn. Ook is de levensduur iets langer. De meeste fietsen worden nog uitgevoerd met een Li-Ion batterij. Laat je niet bedotten door de verkoopslogan “tot 1000x te laden”. Die duizend haal je namelijk nooit in 5 jaar, en ook zonder ze te gebruiken gaat de accu kwaliteit achteruit en mag je blij zijn al ze het 5 jaar lang blijven doen.

Prijs elektrische fietsen

Nu weet je wel iets meer, maar nog steeds niet welke fiets je moet kopen. Dat gaan we je ook niet vertellen…sorry! Wel kunnen we je nog wat tips geven om je verder op weg te helpen richting de (voor jou) beste e-bike.

  1. In het algemeen geldt, goedkoop is duurkoop. We raden je aan om in ieder geval een lange testrit te maken voor je tot aanschaf over gaat. Hoe goed de fiets technisch misschien ook is, als je er niet lekker op zit heb je er niets aan. Goedkopere fietsen hebben altijd ergens op bezuinigd. Of de accu heeft weinig capaciteit, of het versnellingssysteem is niet zo best, of de banden zijn van slechtere kwaliteit. Let daar op! Banden hebben meer te lijden op een elektrische fiets en slijten dus ook sneller. Zelf vervangen kan lastig zijn en dat maakt dat je soms al snel bij je fietsenmaker staat voor een dure vervanging. Koop dan liever direct een fiets met een goede afmontage.
  2. Kies bij voorkeur voor een merk dat je lokale fietsenmaker kan repareren. Een band plakken zal je misschien zelf nog wel lukken, maar bij storingen aan het elektrische systeem zul je toch echt professionele hulp nodig hebben. En dan is het fijn als je niet naar de andere kant van het land hoeft met je defecte fiets.
  3. Bedenk van tevoren goed hoeveel je gaat fietsen. Het heeft geen nut de duurste accu aan te schaffen als je slechts sporadisch een ritje van 20 kilometer gaat maken. Ga je daarentegen dagelijks 40km rijden, neem dan direct een elektrische fiets met een goede sterke accu.
  4. Gebruik internet om goed voorbereid naar de winkel te gaan. Op onze review-afdeling en onder veel berichten vind je ervaringen van gebruikers, maar ook op bijvoorbeeld kieskeurig.nl is een flink aantal reviews te vinden. Bedenk je daarbij wel dat mensen over het algemeen wel willen klagen, maar het niet melden als alles naar wens is. Het lijkt soms dus erger dan het is.

 

 

 

1 Reactie

1 Reactie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top