Informatie

Bosch gaat opvoeren van e-bikes stoppen

Het opvoeren van e-bikes is populair, het wordt tuning genoemd. Maar wat veel mensen niet weten is dat je een groot probleem hebt als je met een opgevoerde elektrische fiets op de openbare weg rijdt en een ongeluk veroorzaakt. Je hebt dus niet alleen kans op technische problemen, ook juridisch kun je een groot probleem krijgen. Bosch heeft daarom in hun 2020 modellen extra software gebouwd die het tunen detecteert en vervolgens ingrijpt.

3x is scheepsrecht

Zodra het systeem herkent dat er gesjoemeld wordt met de snelheid, schiet de ondersteuning in de ‘noodtoestand’. Op het display verschijnt een foutmelding en de ondersteuning wordt teruggebracht tot een laag niveau. Je kunt als eigenaar de normale stand weer inschakelen, nadat je 90 minuten hebt gefietst. Na drie keer kan ook dat niet meer en zul je terug moeten naar de dealer. Die kan met de Bosch diagnosetool zien wat er aan de hand is en het systeem weer resetten. De regel is dat een elektrische fiets niet sneller dan 25 km/u mag gaan en niet meer dan 250Watt ondersteuning mag leveren. Gaat hij harder of levert hij een hoger Wattage, dan hebben we het over een speed pedelec, die valt onder de categorie ‘brommers’. Dit soort fietsen hebben dan ook een kentekenplaatje plus verzekering nodig én hebben helmplicht.

Het nieuwe systeem zit standaard in alle e-bike die het Bosch systeem voor modeljaar 2020 gemonteerd hebben. De eerste daarvan worden binnenkort al uitgeleverd. Bosch doet dit omdat te voldoen aan de eBike-norm EN15194. Daarin staat onder meer aan welke eisen een e-bike moet voldoen. Onderdelen moeten bijvoorbeeld een bepaalde tijd meegaan. Tunen zorgt er uiteraard voor dat alle draaiende componenten een stuk sneller slijten. Toch is tuning nog steeds erg populair, zoals wij ook zien aan hoe vaak onze pagina over tuning wordt bezocht.

Meer info op: bosch-ebike.com

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top