Nieuws

Bosch in elektrische fietsen

We maakten er al eerder melding van: Bosch begeeft zich op de markt voor elektrische fietsen.

En dan niet met een eigen fiets, maar wel met de componenten voor een elektrische fiets.
Ondertussen is er meer nieuws en mooie foto’s. Zo is er nu duidelijk te zien hoe de motor bij de trapas zit. Goed nieuws voor de gewichtsverdeling en dus de rij-eigenschappen. De accu is een Lithium Ion model dat in 2,5uur volledig opgeladen wordt. Met accu’s hebben ze bij Bosch natuurlijk ervaring genoeg. Ze hebben tenslotte een complete divisie voor elektrisch gereedschap dat met dezelfde soort technologie werkt, zij het op kleinere schaal. Daarnaast is Bosch een hele grote leverancier van elektrische onderdelen voor auto’s.

De bedieningsdisplay van het nieuwe Bosch systeem heeft een chique naam meegekregen, de Human Machine Interface. Deze HMI doet wat veel andere merken ook al doen, namelijk weergeven hoe hard je rijdt, hoe ver al, hoe het met de accu voorraad is en in welke modus je rijdt.
Over die modi is nog wel iets te vertellen. Die zijn namelijk behoorlijk uitgebreid. Je kunt kiezen uit vier verschillende modi, die je alle vier weer in 3 standen kunt schakelen. Snap je het nog?

In iets meer detail, de verschillende modi:
Eco: In deze stand gaat de accu het langst mee.
Tour: Ideale stand voor relaxte toertochten.
Sport: Hierbij zorgt de motor voor snelle acceleratie vanuit stilstand. Handig in de stad.
Speed: De motor zorgt voor hoge topsnelheid (maximaal 25 kilometer/uur) .

En deze 4 modi zijn dus alle vier ook nog in te stellen in 3 levels.

Het “Bosch eBike System”, zoals het officieel heet, werkt met 3 sensoren die er voor zorgen dat je precies de ondersteuning krijgt die je nodig hebt. Er wordt gemeten hoe hard je gaat, hoeveel omwentelingen je met je trappers maakt en hoeveel kracht je daarbij zet. Als je nu bijvoorbeeld tegenwind krijgt, ga je automatisch meer kracht zetten. De sensoren begrijpen dan dat er meer ondersteuning geleverd moet worden en sturen dit door naar de motor. En dat allemaal in de compactste motor die er op dit moment op de markt is. Knap toch?!

Bosch belooft trouwens dat de motor ongelooflijk stil is. We zijn dus erg benieuwd naar de werking in de praktijk. En op welke fietsen dit systeem gaat komen. Het wordt ondertussen wel wat dringen op de fietsenmarkt met al die verschillende aanbieders. Shimano heeft STEPS, er is Panasonic, Bion-X en zo kunnen we nog wel even doorgaan….kortom, wordt vervolgd!

PS: De eerste fietsen met de Bosch onderdelen worden vanaf Maart 2011 verwacht. Prijzen voor de Nederlandse fietsen zijn nog niet bekend. 

foto’s: Bosch

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top