Nieuws

Coboc One, e-bike van nog geen 11 kilo

Met nog geen 11 kilo is de nieuwe ONE eCycle van Coboc een echte blikvanger. Hij is nauwelijks als elektrische fiets te herkennen, maar geeft je toch een lekker steuntje in de rug. Op de E-bike Xperience reden we een rondje op het testparcours met een model zonder snelheidsbegrenzer. Mocht je daar maar mee de openbare weg op, wat een genot.

Maar ook als je er slechts 25 km/u mee mag rijden is fietsen met de Coboc een feestje. Hij stuurt als een lichtgewicht Formule 1 wagen. Optrekken gaat merkbaar makkelijker dan met een 23 kilo zware e-bike van een concurrent. Het hele fietsgevoel is anders. Via de bijbehorende App kun je de boel nog wat fine-tunen. Doordat de fiets geen ketting heeft, maar een Gates riem gebruikt voor de aandrijving heb je er ook nauwelijks onderhoud aan. Hij rijdt fluisterstil, maar loeihard. De wielbasis is lekker kort, en de voorvork staat redelijk stijl, waardoor de Coboc One bijzonder makkelijk stuurt. Het maakt het rijgedrag wel een tikkie nerveus, daar moet je van houden. Je kunt het ook speels noemen 😉

Deze fiets is een doorontwikkelde versie van een model waar ze al sinds jaren aan sleutelen. Het gewicht is nu uitgekomen op slechts 10,8 kilogram. Daarmee is dit de lichtste in serie geproduceerde e-bike ter wereld. Dat lage gewicht wordt onder meer bereikt door het gebruik van veel carbon en het weglaten van overbodige accessoires. Wielen, voorvork, zadelpen en stuurpen, allemaal van carbon. Vering en spatborden zijn zaken die je niet gaat aantreffen op deze fiets.

De aandrijving wordt verzorgd door een Gates riem die een flinke duw krijgt van de 500 Watt (piekvermogen) Ansmann motor in het achterwiel. Die motor heeft nieuwe sensoren waarmee het koppel direct op het achterwiel gemeten wordt. Daarmee reageert het systeem nog sneller op wijzigingen. Ga jij harder trappen, dan helpt het systeem je harder mee.

De accu zit in het frame verstopt. Een 352 Wh model, niet bijzonder veel, maar genoeg om een lekker eindje mee weg te trappen. Naar versnellingen zoek je tevergeefs, dat lage gewicht moet ergens vandaan komen, dus geen cassette, geen derailleur, maar slechts 1 kransje op het achterwiel. Op de bovenbuis vind je 5 ledjes. Daarmee zie je hoeveel power er nog in de accu zit en of de ondersteuning überhaupt aan staat. Daar zit ook de aan- en uitknop en de ‘stekkerdoos’ om de accu bij te laden.

We hadden het al even over de App. Die maakt via Bluetooth verbinding met de fiets. Het maakt van je telefoon een boordcomputer. Met de App kun je niet alleen de motorkarakteristieken aanpassen, maar ook zien hoe het er voor staat met de accu, hoe hard je gaat, hoe ver je al gefietst hebt etc. De prijs is helaas niet echt ‘lichtgewicht’, € 5.999 wordt er voor dit mooie fietsje gevraagd. Ze hebben wel voordeliger modellen, maar die zijn dan wel wat zwaarder. Maar nog steeds een pak lichter dan de meeste fietsen die je op de weg ziet.

Meer info vind je op: coboc.biz.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top