Uitgelicht

Cortina heeft een slimme e-bike

cortina smartbikeDe nieuwe Cortina Smartbikes hebben continue verbinding met internet, wordt dit de toekomst? In de elektrische fietsen die vanaf januari 2016 worden geleverd zit een slim stukje hardware bij de controller ingebouwd. Hierin zit een chip die via een 2G verbinding continue gegevens kan sturen naar een platform waar alle belangrijke data wordt opgeslagen.

Dit “Smart”gedeelte is gebouwd door Tracefy, een Nederlands bedrijf dat via een Lean Startup methode hun product op de markt gaat brengen. Niels Penning van Tracefy: “Wij hebben de slimme hardware voor in de fiets ontwikkeld en beheren ook het platform waar alle data wordt opgeslagen. Daarnaast maken wij de App waarmee gebruikers allerlei handige informatie over hun fiets krijgen. We beginnen bewust klein, met één merk. Samen met Cortina willen we zo snel mogelijk heel veel feedback uit de praktijk krijgen. Daarmee kunnen we ons product perfectioneren en volgen er waarschijnlijk snel andere merken”.

Handige info voor gebruikers

De App is beschikbaar voor zowel Android als iOS en geeft de eigenaar van de elektrische fiets informatie over het aantal afgelegde kilometers, de calorieën die je daarbij verbrandde en je krijgt automatisch een seintje als je de accu moet bijladen. Tot zover allemaal info die je meestal ook wel op het display van je fiets kunt zien. Het wordt echt interessant als iemand je fiets wil stelen. Dan krijg je namelijk ook automatisch een bericht en kun je op je telefoon zien waar je samen met de politie je fiets kunt terugvinden. De chip verwijderen is zowel lastig als nutteloos. De elektrische fiets doet het namelijk niet meer als de dief aan de controller knoeit. Mocht je na een avondje stappen niet meer weten waar je je e-bike hebt gelaten kun je hem met de App overigens ook makkelijk terugvinden.

Ook handig voor fabrikanten

Als we Niels vragen naar de overige mogelijkheden blijkt er nog een hele wereld achter te zitten. “Alle data die we verzamelen kan zichtbaar gemaakt worden voor de producent. Zo kan ook een fietsverhuurder bijvoorbeeld ieder moment zien waar zijn fietsen uithangen. Maar ook of een fiets aan onderhoud toe is omdat er een X aantal kilometer mee gereden is…heel handig”.
Wij kunnen ons nog wel wat fijne opties voorstellen. Misschien dat je verzekeringspremie flink omlaag kan als je fiets met dit systeem is uitgerust bijvoorbeeld. Of kunnen gemeenten aan de hand van de verzamelde gegevens zien welke fietspaden knelpunten hebben….enz.enz.

De video: Prachtig model, leuke fiets ook trouwens

Wordt dit de toekomst?

We vragen ons af of over een paar jaar alle fietsen met een systeem als dat van Tracefy zijn uitgerust. Sparta heeft al iets vergelijkbaars in hun M8i e-bike. Stromer kent een systeem waarbij je fiets een seintje geeft als er iets mis is. Er zijn zelfs al slimme pedalen met een 2G verbinding die ook kunnen bijhouden welke route je hebt gereden.

Twee zaken zullen belangrijk zijn als dit soort techniek succesvol moet worden. De kosten en de privacy. Dat eerste blijkt mee te vallen volgens Penning: “De Smart Cortina gaat ongeveer 100 tot 150 euro duurder worden dan de ‘normale’ uitvoering. Daarvoor krijg je de extra functies en 2 jaar connectiviteit”. Na die twee jaar verwacht Niels dat de kosten tussen de 10 en 15 euro per jaar zullen liggen. “We hebben het systeem zo gemaakt dat er slechts weinig data over de ‘draadloze lijn’ hoeft. 15 Euro als diefstalbeveiliging plus de overige functies lijkt ons een bedrag waar weinig mensen het voor zullen laten.

Privacy
Dan is het nog het privacy-issue. We vragen Niels of hij niet bang is dat mensen het vervelend zullen vinden dat ze door een fabrikant te volgen zijn: “Ik denk dat het wel meevalt. En bij aanschaf moet men zich eenmalig registreren waarbij expliciet toestemming gegeven moet worden om hun fiets te volgen. Als je dat dus niet wilt, registreer je je gewoon niet”. Nadeel is dan natuurlijk wel dat je de fiets niet kunt terugvinden mocht iemand deze even van je ‘lenen’.

100 Pilot gebruikers gezocht

Cortina EcomoCortina zoekt 100 gebruikers om mee te doen aan een pilot. Deze gebruikers kopen zo’n Cortina SmartBike, maar betalen voor een ‘niet-smart’ e-bike. Ze krijgen ook het eerste jaar de connectie gratis. De fietsen zijn verkrijgbaar voor €1899 (incl. M-accu en lader) en zal voor de pilot-deelnemers dus geen meerprijs hebben t.o.v. bijvoorbeeld een gewone Cortina Ecomo U5.

Meer info op de site van Cortina.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top