Nieuws

Cybic E-Legend, eerste e-bike met Alexa voice assistent aan boord

Zie jij jezelf al praten tegen je fiets? Als je het tegen de Cybic E-Legend doet, heb je grote kans dat je nog antwoord krijgt ook. Deze e-bike is namelijk de eerste met een geïntegreerde assistent aan boord, en wel die van Alexa. Dat is de voice-assistent van Amazon, vergelijkbaar met de in Nederland in populariteit toenemende Google assistent. Home automation en Internet of Things zijn opkomende technieken. Een paar jaar geleden vaak nog afgedaan als nutteloze gadgets, maar nu toch in steeds meer apparaten en nuttige toepassingen te vinden.

Het nut op een fiets?

Op de CES gadgetbeurs in Las Vegas werd de Cybic fiets voor het eerst aan het grote publiek getoond. Het merk komt uit Engeland en wordt daar onder andere verkocht door Halfords.

Maar wat kun je er nu mee? Via de assistent zou je de verlichting van de fiets kunnen inschakelen met een simpel uitgesproken commando. Of je kunt even een appje laten versturen dat je onderweg bent, maar iets later komt. Je kunt ook alvast thuis de verwarming aanzetten, als je thermostaat ook slim is. Ook kun je de navigatie inschakelen en op het scherm de routebegeleiding laten zien. Dat scherm is een klein kleurendisplay, dat je ook kunt verwijderen. Voor diefstal hoef je dus niet bang te zijn. Verder zit er een luidsprekertje en uiteraard een microfoon op. Je commando’s moeten immers wel gehoord kunnen worden.

Alexa is een prima werkend systeem dat je ook tegenkomt in wasmachines, koelkasten en home-assistents. Als je Alexa op de Cybic wilt gebruiken moet je deze aan je smartphone koppelen. Als je dat niet wilt, kun je ook een sim-kaart in het apparaat stoppen. Cybic werkt in Engeland samen met Vodafone. Met een data-abonnement met een looptijd van 3 jaar kun je de E-Legend door iedereen laten gebruiken.

Er zit meer elektronica in deze fiets. Het slot werkt ook ‘Smart’. Die gaat op slot als je op de P-knop op het stuur drukt. Die knop zit samen met nog twee andere op de bovenbuis. Als de fiets op slot staat, krijg je een melding als er iemand met je fiets vandoor gaat. Ook het alarm gaat dan af. De tweede knop is voor de geïntegreerde verlichting. Die kun je dus ook handmatig aan- en uitzetten. Met de derde knop kun je via de ingebouwde camera een foto maken van wat er voor je gebeurt. Verder vind je nog een muziekspeler én wifi aan boord. Ook aan bluetooth is gedacht.

De prijs is nog niet bekend, of de fiets ook naar Nederland komt weten we ook nog niet

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top