Nieuws

Dag snorfiets, Welkom e-bike

Het is een bijzonder experiment, wat de Gemeente Amsterdam doorvoert. Snorfietsen mogen vanaf 8 april niet meer op het fietspad, maar moeten tussen de auto’s en vrachtwagens. Ze mogen daarbij nog steeds niet sneller dan 25km/u rijden. Levensgevaarlijk lijkt ons. Bestuurders moeten nu dan ook verplicht een helm gaan dragen. Of dat veel helpt als je onder een vrachtauto komt? Die vraag kun je zelf beantwoorden.

Lekker rustig op het fietspad?

Voor de fietsers en de fietsbranche is het wel een prima oplossing. Want voor wie nog twijfelde tussen een e-bike en een snorfiets is de keuze nu een stuk makkelijker geworden. Op de e-bike ga je even snel, rijd je niet gevaarlijk tussen de auto’s én je bent niet verplicht een helm te dragen. Daarnaast zou het nu een stuk rustiger op het fietspad moeten worden. Amsterdam telt maar liefst 37.000 snorfietsen! Als die allemaal niet meer op het fietspad rijden scheelt dat wel een slok op een borrel. Voor de fietsers wordt de situatie dus wel veiliger…..een geluk bij een ongeluk?

De nieuwe regel in Amsterdam is, naast gevaarlijk voor snorfietsers, ook niet overal even duidelijk. In principe moet je met je snorfiets vanaf 8 april altijd gebruikmaken van de rijbaan voor auto’s, maar daar zijn dan wel weer uitzonderingen op. Op bromfietspaden en in een paar drukke straten moeten snorfietsers op het fietspad blijven. Om duidelijkheid te scheppen komt er een nieuw bord. Alsof er nog niet genoeg borden in de hoofdstad staan. De handhavers zien het zelf ook niet echt zitten. Die willen sowieso eerst meer salaris. Misschien kan dat betaald worden via de boetes voor toch op het fietspad snorren. Die gaat 95 euro bedragen. Voorlopig wordt er alleen gewaarschuwd. Wellicht is het handiger die tijd te besteden aan bekeuren van de hordes fietsers die door rood rijden. Als we het dan toch over verkeersveiligheid hebben….

Allemaal op de e-bike

Ons advies? Zet die snorfietsen op Marktplaats en stap over op de e-bike. Mag je gewoon op het fietspad blijven rijden én je bent niet verplicht een helm te dragen. Zo blijft je haar in ieder geval in model. En het wordt vast heerlijk rustig op het fietspad.

Meer informatie: amsterdam.nl/snorfiets-rijbaan

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top