Nieuws

De 5 beste e-bikes met Shimano Steps

Het STEPS systeem van Shimano kom je op steeds meer elektrische fietsen tegen. Hoewel Bosch nog steeds de grootste speler blijft, doet Shimano er veel aan om marktaandeel te winnen.

We zetten straks de 5 mooiste e-bikes met het Shimano STEPS systeem voor je op een rij, maar eerst nog even wat STEPS precies is en waarom je het zou willen.

Wat is STEPS?

Het STEPS systeem bestaat uit een aantal op elkaar afgestemde componenten. Een middenmotor, een accu en een bedieningspaneel/fietscomputer. Allemaal van Shimano, hetzelfde merk dat op de meeste e-bikes ook voor de remmen en het versnellingssysteem gebruikt wordt. Je mag er dus vanuit gaan dat alles goed op elkaar aansluit. Je kunt zelfs elektronisch (Di2 noemt Shimano dat) schakelen als je een fiets kiest met een passend versnellingssysteem. Ook kun je zelf met behulp van een app, firmware updates doen en het systeem fine-tunen.

Het systeem is redelijk stil, betrouwbaar en wordt door de fabrikanten al in de fabriek op de fiets gemonteerd, waardoor kabels en accu netjes kunnen worden geïntegreerd. Vreemd genoeg is er nog geen speed pedelec uitvoering beschikbaar.

Welke elektrische fietsen hebben STEPS?

Er zijn twee uitvoeringen, de STEPS E6000 voor City/Trekkingfietsen en de STEPS E8000 voor e-mtb’s. De stadsuitvoering heeft 50Nm power, de mtb-uitvoering zelfs 70Nm. De trekkingversie zit er tussenin. Daarnaast is de mtb-uitvoering nog wat beter beschermd.

De City versie kom je tegen op veel grote merken, we noemen Gazelle, Sparta, Stella, Cortina en Cannondale. De e-mountainbike versie vind je op wat minder merken, maar ook hier wel grote namen, Merida, Focus, Scott om er een paar te noemen. Op de speciale STEPS-site van Shimano vind je een overzicht van de merken die gebruik maken van hun systeem.

Onze top 5 STEPS fietsen

  • Gazelle Orange C330HMSGazelle Orange C330HMS

Een prachtige fiets met STEPS en een Gates riemaandrijving. Onderhoudsvrij en schitterend afgewerkt. De 500Wh accu zit in de bagagedrager, die kun je simpel uitpakken als je de accu binnenshuis wilt opladen.
Vanaf € 3.199, afhankelijk van de gekozen accu. Het frame heeft mooie vormen en is voorzien van een fraaie matte laklaag die de fiets samen met het bruine zadel en de handvatten een chique uitstraling geven. Afgemonteerd met een NuVinci versnellingsnaaf waarmee je traploos kunt schakelen.

Meer info: gazellebikes.com/nl-be/orange-c330-hms

  • Sparta M8S LTD DI2

Een fiets met een automatisch schakelsysteem, Di2. Het systeem haalt vlak voor het schakelen even de druk van de ketting, waardoor het schakelen altijd soepel gaat en je ketting minder te lijden heeft. Ook kan er automatisch teruggeschakeld worden als je bijvoorbeeld stopt voor een stoplicht. Zo kun je altijd makkelijk weer op gang komen bij het wegfietsen. De M8S komt tot stilstand dankzij de onvolprezen Magura HS11 velgremmen, waarvan je zelf heel simpel de remblokjes kunt vervangen.
Vanaf € 2.999 met een fraaie verende voorvork en een onderhoudsvrije kettingkast.

Meer info: sparta.nl

  • Merida eSPRESSO Urban 600 EQ

De eSPRESSO Urban 600 EQ is een stoere en sportieve e-bike die het midden houdt tussen een stadsfiets en een mountainbike. Op deze fiets kom je geen overbodige poespas als jasbeschermers of een bagagedrager tegen. Met de extra sterke E8000 STEPS motor is dit een fiets voor sportievelingen. De 500Wh accu zorgt voor een grote actieradius zodat ook langere afstanden geen probleem zijn. Met 10 versnellingen kom je iedere helling boven, zeker als je op de STEPS bediening voor de hoogste ondersteuningsstand kiest. Een verende voorvork zorgt voor het nodige comfort en dankzij de krachtige hydraulische schijfremmen, die ook van Shimano zijn, kom je snel en gecontroleerd weer tot stilstand.
Deze elektrische fiets komt in de winkels voor € 3.199

Meer info: merida.nl

  • Riksja e-bakfiets

Dit is eigenlijk een fietstaxi. De chauffeur en zijn passagiers kunnen gezellig met elkaar praten tijdens de rit.Duurzaam en goedkoper in gebruik dan een auto. Een accu vullen kost ongeveer 10 cent. Met uitschuifbare voetenplank, kussens en een optionele huif. Wel flink aan de prijs met € 4.749.
Ook leuk om je kids mee naar school te brengen, en het levert een stuk minder parkeerproblemen op. Het complete gevaarte weegt wel wat, maar de STEPS motor is sterk genoeg om iedereen op de eindbestemming te krijgen zonder een bezwete rug.

Meer info: bakfiets.nl/elektrische-bakfiets/riksja

 

  • BMC Trailfox AMP Ltd

Een hele dikke BMC fully waarmee je bijna al het terrein aankunt. Dankzij 650b+ banden, een carbon frame met alu achterkant. Fox Float 36 vork met Kashima coating, XTR Di2 afmontage, dropperpost en de STEPS E8000 motor met geïntegreerde accu is dit het ultieme offroad speelgoed. De fraaie DT Swiss HXC1200 wielen en Saint onderdelen helpen daar ook nog een handje bij.
En dat voor slechts € 11.999 😉

Meer info: bmc-switzerland.com

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top