Testen

Duurtest: Merida E-Spresso 410 EQ 2014

Door testredacteur Maarten.

merida-espresso-410

De voornaamste reden om deze fiets aan te schaffen was dat ik een volwaardige e-bike wou hebben voor mijn woon-werkverkeer. Ik doe dagelijks 52 km.

Hiervoor heb ik lange tijd met een omgebouwde fiets gereden maar dat was het allemaal net niet. Vandaar dus op zoek naar een fabriek af e-bike. Na lang zoeken kwam ik deze mooie Merida E-Spresso tegen.

Ik ben nog vrij jong (34 jaar) dus het was zeker van belang om een sportieve fiets aan te schaffen en geen oubollig model. Deze Merida kwam zeker sportief over en was gelukkig ook nog eens leverbaar in framemaat 61 en ik had ook niet te maken met een levertermijn. Dus ik kon hem gelijk ophalen en meenemen.

Uiterlijk

De fiets oogt erg sportief en is ook gelijk een signaal dat ook jongere mensen steeds meer zien in e-bikes. Je zit echt met een sportieve houding op de fiets. De fiets heeft in de stang een verborgen opbergvak zitten waar je een fietspomp in zou kunnen doen. Mijn eigen fietspomp is helaas te dik, dus dat past niet.

Display

De Merida heeft een Bosch Intuvia display wat uiteraard een veel voorkomende verschijning is. De Performance Line is te herkennen aan het zwarte plastic, de Active Line is grijs van kleur. Bediening van de functies gaat via de controller knoppen op de linkerkant van het stuur. Er zijn vier ondersteuningsstanden: Eco, Sport, Tour en Turbo, Ik maak meestal gebruik van Turbo omdat ik gewoon snel thuis wil zijn.

De reset knop op het display kan je gebruiken om een aantal functies te resetten wanneer je de trip instellingen wilt bijhouden. Met de “i” knop kun je ook door de diverse functies bladeren. Met de powerknop zet je het systeem aan/uit. De lichtknop heeft op mijn fiets geen functie omdat de verlichting wordt gevoed door een naafdynamo in het voorwiel. Je kunt de verlichting aanzetten via de koplamp en die regelt ook de verlichting achter. Het is wel mooi dat het achterlicht langer aan blijft staan terwijl je stil staat, er zit blijkbaar nog wat reststroom in die ervoor zorgt dat dit langer blijft branden en je dus beter van achteren zichtbaar bent.

Rij-eigenschappen

De fiets rijdt heerlijk, alles voelt kwalitatief goed aan en met de schijfremmen sta je bij een noodzakelijke noodstop echt snel stil. De vering is ook prima ondanks dat de fiets geen verende zadelpen heeft. De Merida heeft wel een SR Suntour verende voorvork. Je kunt de voorvork eenvoudig vastzetten via een schakelaar op het stuur. De fiets zou door de voorvork vast te zetten stabieler weggedrag moeten krijgen op hogere snelheden maar ik merk daar vrij weinig van. Daarnaast zet ik de voorvork ook amper vast omdat mijn route toch aardig wat hobbels en oneffenheden bevat, het is dus fijner om de vering gewoon te gebruiken.

Helaas is het spatbord voor tamelijk kort waardoor er veel vuil op de motor en je schoenen komt. Ik snap dit overigens wel want als je langere spatborden monteert dan gaat het ten koste van het sportieve uiterlijk van de fiets, maar het is wel lastig.

De motor geeft verder een goede ondersteuning, zeker op Turbo heeft de fiets een snelle acceleratie naar de 25 km/u. Boven de 25 km/u wordt de ondersteuning langzaam afgebouwd en boven de 27 km/u mag je alles zelf doen. De motor is overigens zeker niet stil te noemen, je hoort altijd wel een zoemend geluid. Dit is verder ook afhankelijk van in welke versnelling je fietst, hoe groter het tandwiel hoe meer geluid de motor produceert. Als het een beetje waait hoor je het door het windgeruis amper, maar als het bijna niet waait dan hoor je de motor wel constant. Ik vind dit wel een nadeel aan de fiets maar het is nou ook weer niet constant storend. Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen zich eraan ergeren wanneer ze een rustig stukje willen fietsen bij mooi weer bijvoorbeeld. Deze Performance Line motor van Bosch heeft overigens een maximaal koppel van 60 Nm, de Active Line motor heeft 48 Nm. Bij windkracht 5 tegen geeft deze motor de ondersteuning die je nodig hebt. Je ziet dan ook echt rechts bovenin het display dat de motor aardig moet werken om je op gang te houden en zeker wanneer je hem op Turbo zet. Het is dan soms wel even balanceren tussen de ondersteuningsstanden omdat je anders zonder stroom komt te staan want de motor onder volle belasting slurpt de accu als het moet binnen een uur helemaal leeg.

Accu

De accu is 400Wh, dit is de hoogste capaciteit die Bosch kan leveren. Volgens mij zijn ze gestopt met het leveren van 300Wh accu’s. Onder normale weersomstandigheden is 400Wh voor 52 km dagelijks genoeg voor een retourtje. Maar als de omstandigheden zwaarder worden dan moet ik zeker op mijn werk de accu bijladen. In de zomer laat ik de accu nog wel eens op mijn fiets in de stalling zitten, het waait dan vaak minder waardoor ik minder stroom verbruik en ook de temperatuur heeft dan geen invloed op de accu. Maar als het kouder wordt laad ik de accu altijd bij.

De accu zou minimaal 500 volledige ladingen aan moeten kunnen. Ik merk voorlopig nog niks van verlies in capaciteit. Opladen gaat vrij rap en na 3,5 uur is de accu volledig opgeladen. Voor de winter heb ik een speciale hoes voor de accu om deze warm te houden, zodra er meer bekend is of dit werkt(heb eerst wat kou nodig), zal ik een review schrijven.

Versnellingen

De 410 EQ is een model met een derailleur en 10 versnellingen. Ik heb heel lang zitten twijfelen tussen een naafversnelling en derailleur. Ik kwam deze fiets tegen bij 12gobiking toen hij net uit was en hij was ook nog eens gelijk framemaat 61, de levertijden van andere Merida modellen waren heel wat langer. Daarnaast was de 308 EQ te basic voor mij ( lagere capaciteit accu, Active Line motor ) terwijl de 400A EQ met NuVinci Harmony net even te duur was. Moet zeggen dat de fiets wel lekker licht rijdt maar dat ik binnenkort wel de cassette moet gaan vervangen. Het kleinste tandwiel begon al na 1500 km over te slaan en is onder coulance vervangen. Probeer nu wat meer te schakelen om dit kleinste tandwiel wat meer te ontzien. De cassette heeft een indeling van 11-34 en ik vind dit toch wat minder prettig. Die grootste tandwielen gebruik ik niet. Alleen tandwielen 11,13 en 15 gebruik ik. Een race cassette is zeker een optie zodat je fijnere verhoudingen hebt tussen de versnellingen.

Conclusie

Al met al een zeer comfortabele woon-werkverkeer fiets met een sportief uiterlijk. Ik stap altijd met een vertrouwd gevoel op deze fiets, alles is degelijk en de fiets vertoont een fijn rijgedrag. Mijn gemiddelde snelheid ligt op de 25 km/u en daarmee rijd ik in +/- 65 minuten naar mijn werk. Ik trok ook veel bekijks en iedereen op mijn werk vond het een mooi model. Aan elke fiets kleeft een nadeel en de voornaamste punten die beter hadden gekund waren de toch wel hoorbare motor en de spatborden die eigenlijk te kort zijn.

8 Reacties

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top