De accu van je e-bike gaat een keer stuk. Hij laadt niet meer goed op, of loopt in no-time leeg. Dan zul je de accu moeten vervangen.
E-bike accu’s slijten
Een groot deel van de elektrische fietsen in Nederland gaat richting de 5 jaar oud. En of je er nu veel of weinig mee hebt gefietst, die batterij in je e-bike stopt er binnenkort mee. Ook al zijn ze een paar jaar geleden verkocht met de belofte dat je ze wel 1000x kunt opladen, meestal werd er ‘vergeten’ bij te vertellen dat dit wel binnen een paar jaar moest gebeuren. Batterijen voor elektrische fietsen slijten namelijk ook als je er helemaal niets mee doet. Dat ligt aan de gebruikte technieken waarbij er chemische veranderingen optreden aan de elektrodes, een heel technisch verhaal. Waar het op neerkomt is dat een batterij hoe ouder hij wordt steeds iets slechter gaat presteren. Als een e-bike accu het 5 jaar goed blijft doen mag je erg blij zijn, dat hij eerder kapot gaat is meer regel dan uitzondering.
Accu defect, en dan?
En dan komt er dat moment dat je accu er mee stopt, of nog maar zo kort werkt dat je er niet eens meer mee naar het centrum kunt fietsen….wat dan?
Dan heb je 2 keuzes:
- Je gaat naar je fietsenmaker en koopt voor een schandalige prijs (tot wel 800 euro) een nieuwe originele accu. Die vervangingsaccu’s zijn erg duur, deels omdat het kostbaar is om al die oude modellen op voorraad te houden en deels omdat het een mooie manier is om nog een keer geld aan jou te verdienen. Dan moet je overigens wel het geluk hebben dat de juiste accu nog leverbaar is. We kennen gevallen waarbij het fietsmerk failliet is gegaan en de originele batterij gewoon niet meer te vinden was. Dan kun je je elektrische fiets dus wegdoen…of verder lezen bij optie 2.
- Het is gelukkig bijna altijd mogelijk een accu te reviseren. De harde buitenkant die de batterijen en de elektronica beschermt wordt dan uit elkaar gehaald en de kapotte accu-cellen worden vervangen.
Batterijtjes vervangen
Op zich zit dat allemaal niet zo heel ingewikkeld in elkaar. Veel accu-packs zijn Li-Ion modellen die, simpel gezegd, een rijtje oplaadbare batterijen bevatten die je best kunt loshalen en vervangen voor een nieuw batterijtje. Toch raden we je niet aan dit zelf te doen zonder redelijke technische bagage. Moderne cellen zijn nogal gevoelig voor verkeerd laden en je zult niet de eerste zijn die zijn accu in vlammen ziet opgaan. Daar schreven wel al eens over in een artikel over brandgevaar. Daarnaast zijn veel moderne fietsen uitgerust met een slim BMS -batterij management systeem-, dat soms even aangepast moet worden om met een nieuwe accu te willen samenwerken.
Gelukkig zijn er best heel wat betrouwbare bedrijfjes die zo’n revisie voor je willen doen. Dat scheelt je vaak honderd tot tweehonderd euro in vergelijking met het kopen van een originele nieuwe accu. Even zoeken op “revisie e-bike accu” levert je zo een paar goede links op. Vaak is het daar ook mogelijk je accu te laten testen voor je tot revisie overgaat. Mocht je dan daadwerkelijk een revisie laten doen, krijg je de kosten van die test meestal weer terug.
Gebruikte e-bike kopen
We krijgen wel eens mail van lezers die een gebruikte elektrische fiets hebben aangeschaft om er achter te komen dat de accu nog maar 30 kilometer actieradius heeft. De prijs van een vervangingsaccu is dan vaak net zo duur als wat ze voor de complete fiets hebben betaald. Maak daar dus goede afspraken over als je een 2e hands koopt.
Tot slot: Mocht je accu de geest geven, dat geeft je de kans om meteen een wat sterker exemplaar (meer Ah) te nemen als vervanging. Daar gaat je actieradius lekker van omhoog. Of je kiest zelfs voor een moderne LiFePo batterij, dan kun je weer een hele poos vooruit.
Omdat wij ook de vervelendste niet zijn hieronder een rijtje aanbieders van accu-revisies. Zonder voorkeur, we hebben zelf geen ervaring met genoemde bedrijven:
- Elektrofiets accuservice
- E-bike-accu.nl (veel klachten over, zie ook: www.klachtenkompas.nl)
- Anns fietsaccu
- Fietsaccu-revisie.nl
- E-accu
- Energy shop
- Extrabike
- E-bikemaat.nl
- Rebatt
