Nieuws

E-bike & brandgevaar

brandende-ebike

Foto: RTV Oost/Fototeam Twente

Zijn elektrische fietsen brandgevaarlijk? Als je onderstaand lijstje uit 2014 ziet zou je haast denken van wel. Even kort Googlen leverde al 6 spontaan in de fik gevlogen e-bikes op in het afgelopen jaar. Soms met half afgebrande huizen tot gevolg. Maar we willen je niet bang maken, fietsen van gerenommeerde merken hebben prima accu’s met dito opladers. De kans dat daarbij iets fout gaat is te verwaarlozen. Als het fout gaat is dat meestal bij de budgetbikes uit het verre Oosten.

20 april
5 juni
14 september
3 november
28 december

Er is dus niet direct reden voor paniek. Afgelopen jaar werd in Nederland de miljoenste (!) elektrische fiets verkocht. Als er echt een reëel brandgevaar zou zijn, dan was bovenstaand lijstje ongetwijfeld een stuk langer geweest. Een kleine voorzichtigheid willen we echter wel inbouwen. De nieuwste generatie Li-Ion accu’s is razendsnel te laden, waarbij flinke warmte-ontwikkeling kan optreden. Bij de goedkope troep uit China wil het nog wel eens ontbreken aan een degelijke lader en een goede kwaliteitscontrole van de accu in de fabriek.

-De bewoonster van het getroffen huis in de Koning Albertlei in Kapellen werd dinsdag omstreeks 23u opgeschrikt door een geweldige knal. De batterij van haar elektrische fiets was tijdens het opladen geëxplodeerd en had meteen de veranda in lichterlaaie gezet.-

Gebruik daarom bij de aanschaf van een elektrische fiets je gezonde verstand. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is deze dat meestal ook. Een Li-Ion batterij van goede kwaliteit kost gewoon geld, daar moet je niet op bezuinigen. Hetzelfde geldt voor 3th party opladers.

-Een elektrische fiets in Heemstede is vanavond tijdens het opladen plotseling in brand gevlogen.-

Lees na aanschaf van je e-bike de gebruiksaanwijzing goed door en geef daarbij extra aandacht aan het laadproces. Volg de tips van de leverancier op, gebruik alleen de originele oplader en check af en toe of alle aansluitingen en kabels er nog goed uitzien. Als je een gebruikte elektrische fiets koopt, zorg dan dat je de manual erbij krijgt. Als die er niet bij zit, vraag deze dan even op bij de fabrikant.

-In een woning aan de Spanjaardstraat in het centrum van Alkmaar heeft zaterdagavond brand gewoed. De oplader van een elektrische fiets bleek de boosdoener.-

Mocht het je onverhoopt toch overkomen, dat je elektrische fiets in vlammen opgaat en de rookwolken uit de schuur komen……blussen doe je met een poederblusser of met (veel!) water. Zet de fiets of accu zo snel mogelijk buiten neer. Waarschijnlijk overbodig te melden, de rook is niet bepaald gezond. Er zijn gevallen bekend waarbij de accu na het blussen na een poosje opnieuw ontbrandde. Blus dus goed na en leg de accu op een plek waar hij geen kwaad meer kan.

-Zij stond met haar fiets te wachten voor het stoplicht toen ze ineens geknetter hoorde. Onder de bagagedrager vandaan sloegen de vlammen uit de accu.-

 

3 Reacties

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top