Nieuws

E-bike met digislot wordt niet gestolen

De digitale sloten die in moderne e-bikes zitten blijken een effectief wapen tegen fietsendiefstal te zijn. Er zijn nu 6.000 e-bikes met zo’n geintegreerde gps-chip, en daarvan is er nog niet 1 gestolen. Da’s niet helemaal waar trouwens, er zijn er wel een paar gestolen maar die komen snel weer bij de rechtmatige eigenaar terecht dankzij die chip. Hiermee kun je met behulp van een app altijd zien waar je fiets zich bevindt.

Diefstal van e-bikes is een groot probleem. In 2016 werden een kleine 30.000 e-bikes gestolen. Dat is ongeveer 10% van alle verkochte nieuwe elektrische fietsen. Een groot verschil met de e-bikes die een anti-diefstal chip aan boord hebben. Fietsenverzekeraars zien dit ook en maken daarom de premie voor fietsen mét een anti-diefstal chip een stuk lager als voor fietsen zonder zo’n chip.

Smart e-bikes

De slimste e-bikes staan tegenwoordig in verbinding met een app op je smartphone. De fiets heeft een ingebouwde gsm en ‘voelt’ het als er met de fiets gerommeld wordt. Op dat moment wordt er direct een berichtje naar jouw telefoon gestuurd. Je kunt dan snel gaan kijken, mocht je te laat zijn, dan laat de app je zien waar je fiets naar toe gaat.

Domme fietsendieven

Om aan domme fietsendieven duidelijk te maken dat het niet handig is om jouw fiets ongevraagd mee te nemen wordt er aan de buitenkant duidelijk aangegeven dat de fiets is voorzien van een anti-diefstal chip. Sparta is zo overtuigd van de voordelen dat het vanaf dit jaar alle modellen uitrust met deze slimme technologie. Ook veel andere merken hebben fietsen met dit soort technieken in de collectie. Cortina gebruikt bijvoorbeeld Tracefy.

Op dit moment is de techniek nog niet te omzeilen. Als de dief de chip onklaar wil maken, stopt ook de werking van het elektrische deel van de fiets. Dat maakt hem voor dieven waardeloos. Mocht je fiets toch gestolen worden is het soms natuurlijk wel een probleem hem alsnog terug te krijgen. Daarbij heb je hulp van de politie nodig. Sommige merken nemen je ook dit werk uit handen. VanMoof zorgt bijvoorbeeld zelf dat jij je Electrified S terugkrijgt mocht deze onverhoopt toch gestolen worden.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top