In 2020 wordt het leasen van een elektrische fiets een stuk simpeler en voordeliger. Doet jouw werkgever hier al iets mee? Hoe en waar lease je een e-bike?We zetten de mogelijkheden en voordelen op een rij.
Hoe lease je een elektrische fiets
Er zijn 3 opties voor fietslease (eigenlijk 4, want als je werkgever niets regelt, kun je ook gewoon privé een elektrische fiets leasen).
- Je werkgever betaalt de leasekosten.
- Jij betaalt mee aan de leasekosten, van je brutoloon.
- Je werkgever regelt een lease concept, jij betaalt het leasebedrag van je brutoloon.
In de laatste twee gevallen betaal jij dus (mee) via je brutoloon. Ook de service en verzekering zit bij dit bedrag inbegrepen. Dit levert je (afhankelijk van hoeveel % belasting je over je salaris betaalt) tot wel 40% voordeel op.
Als je werkgever de hele lease voor zijn rekening neemt, betaal jij alleen belasting over de bijtelling. In 2020 is die 7% van de aanschafwaarde van de fiets. Lease je een elektrische fiets van 2000 euro en zit jij in een belastingschijf van 40%, dan betaal je dus 2000 x 7% x 40%, dat is slechts 56 euro per jaar. Per maand kost een e-bike van 2000 euro jou dan slechts 4,67 euro! Voor een splinternieuwe elektrische fiets! De leasetermijn is 3 jaar, daarna kun je de fiets vaak overnemen voor een leuk bedrag, denk aan zo’n 15% van de nieuwprijs. Of je geeft hem terug aan de leasemaatschappij.
Als je werkgever niet meebetaalt, maar alleen als tussenpersoon fungeert, dan betaal je gewoon de leaseprijs. Een stukje minder interessant voor jou, maar wellicht toch de moeite waard? Een elektrische fiets van 2500 kost je dan zo’n 50 euro per maand.
Voor werknemers dus een prachtige optie om op een nieuwe e-bike naar het werk te gaan. Toch die auto maar eens laten staan? Je kunt ook voor een speed pedelec kiezen, dan zijn wat langere afstanden ook geen probleem meer. Maar wat is het voordeel voor de werkgever?
Voordelen voor de werkgever
Als werkgever heb je eigenlijk ook zat redenen om een lease e-bike voor je personeel te regelen. We noemen:
- Gezonder personeel
- Minder parkeerplekken nodig
- Minder sociale lasten (zie onder)
- Betere MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) score
- Interessant als secundaire arbeidsvoorwaarde
- Milieubewust ondernemen
De werkkostenregeling wordt in 2020 verhoogd naar 1,7% van de loonsom. Door dit bedrag direct beschikbaar te stellen aan de werknemer, kan deze hiervan een fiets kopen/leasen. Voor de werkgever verminderen hierdoor de sociale lasten, de loonsom wordt immers lager.
Het lijkt er dus op dat 2020 een succesjaar voor de elektrische leasefiets gaat worden. Niet gek dus dat de nieuwe ‘fiets leasemaatschappijen’ als paddenstoelen uit de grond schieten. Hieronder een incompleet overzichtje met aanbieders.
Waar lease je een elektrische fiets
- anwb.nl/fiets/
- bikeproject.nl
- biketotaal.nl
- deleasewinkel.nl
- driven.nl
- ebikecollectief.consumentenbond.nl
- fietsabonnement.nl
- halfords.nl/bike-lease
- gazelle.nl/financieren-en-leasen
- lease-a-bike.nl
- leasefiets.nl
- vanmoof.com
- qicq.nl/lease
