Nieuws

E-bike leidt niet tot meer ongelukken

Sparta B1 elektrische fiets met Bosch middenmotorEr zijn weinig verschillen tussen ongevallen met gewone fietsen en ongevallen met elektrische fietsen, zo blijkt uit onderzoek dat VeiligheidNL heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het op- en afstappen is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de letsel.

Niet de snelheid
Uit het onderzoek blijkt dat van alle fietsongevallen die op een Spoedeisende Hulpafdeling worden behandeld (71.000 in 2011) 13 procent gebeurt met een elektrische fiets (9.100 in 2011). Het merendeel van de slachtoffers met een elektrische fiets is 60 jaar of ouder (72 procent, 6.600). Opvallend is dat de snelheid van een elektrische fiets niet tot meer ongevallen leidt bij ouderen. Zowel bij ongevallen met een reguliere fiets als bij ongevallen met de elektrische fiets is gebleken dat het merendeel van de oudere slachtoffers langzaam of in een normaal tempo fietste.

E-bike te zwaar?
Vooral het op- en afstappen is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van de letsels. Dit zien de onderzoekers vooral bij ouderen en komt vaker voor bij de elektrische fiets (18%) dan bij de gewone fiets (12%). Dit zou volgens VeiligheidNL met het gewicht van de fiets te maken kunnen hebben, want veel ouderen geven aan een elektrische fiets zwaar te vinden.

Een fiets met de motor in het midden en een lage instap, zoals de Sparta B1 op de foto hierboven, is bijvoorbeeld een goede keus. Dat stapt makkelijk op én het zwaartepunt ligt laag waardoor de fiets goed handelbaar is.

Bron: Tweewieler.nl

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top