Nieuws

Eigenaars speed e-bikes zien wetswijziging niet zitten

De speed pedelec, de snelle elektrische fiets die wel 45 km/u kan, wordt steeds populairder. Vanaf 2017 krijgen dit soort e-bikes officieel de status van bromfiets. Voor huidige en toekomstige gebruikers heeft dit grote gevolgen.

Zo moet er straks verplicht een brommerhelm gedragen worden en binnen de bebouwde worden de speed pedelecs naar de rijbaan verwezen. Deze nieuwe regels zullen er zeker voor gaan zorgen dat minder mensen geneigd zijn zo’n snelle e-bike aan te schaffen. De auto laten staan voor de fiets wordt op deze manier behoorlijk ontmoedigd.

De reden voor de wetswijziging is dat de overheid zich vanwege de hoge topsnelheden van dit soort elektrische fietsen zorgen maakt om de verkeersveiligheid op het fietspad. Grontmij en onderzoeker Ruben de Bruijne voerden een onderzoek uit onder 115 bezitters van een speed pedelec. Daarvan volgden ze er 28 met een GPS-programma om te zien waar en hoe hard zij reden. Ze kwamen tot een aantal interessante bevindingen:

  • Speed pedelec-gebruikers door hun leeftijdsprofiel en door hun beweegredenen in de meest veilige doelgroep van alle verkeersdeelnemers.
  • Speed pedelec-gebruikers mijden nu al de bebouwde kom. Door wachten bij onder andere kruisingen en verkeerslichten is de gemiddelde snelheid van de speed pedelec binnen de bebouwde kom zo laag dat deze nauwelijks meerwaarde heeft boven een normale e-bike.
  • De maximale snelheid van 45 km/u wordt vrijwel nooit gereden (gemiddeld 35 km/u en binnen de bebouwde kom is de snelheid nog lager).
  • Tweederde van de gebruikers reisden tot zij een speed pedelec kochten, met de auto naar hun werk. Daarmee kan de speed pedelec structureel bijdragen aan het terugdringen van autogebruik en files.
  • Gebruikers vinden de nieuwe regelgeving veel te ver gaan, maar zijn best bereid tot concessies (bijvoorbeeld een verplichte fietshelm in plaats van een brommerhelm).
    (Bron: Persbericht Grontmij)

Hoewel de testgroep natuurlijk niet zo groot is, kun je uit deze bevindingen toch voorzichtig concluderen dat het vrij extreem is om een hele groep fietsers naar de rijbaan te dirigeren waar zij zelf veel meer gevaar gaan lopen en waar ze een helm op moeten zetten waar ze grote weerstand tegen voelen.

Handhaving
Controle zal er niet of nauwelijks op zijn. Mochten daar agenten voor vrijgemaakt worden…….alle bellende, Appende, en muziek luisterende fietsers zijn groter in aantal en een groter gevaar. Misschien kunnen die eerst aangepakt kunnen worden? Je hoeft geen genie te zijn om te voorspellen dat als gevolg van de wetswijziging een grote groep potentiële speed e-bike gebruikers er voor gaat kiezen om ofwel illegaal met de snelle elektrische fiets op het fietspad te blijven rijden, ofwel toch maar in hun milieuvervuilende auto te blijven zitten….hiermee schiet de overheid haar doel voorbij. Er wordt overigens wel onderzocht of er een ‘helmvorm’ tussen de brommerhelm en fietshelm gemaakt kan worden omdat Minister Schultz zelf ook inziet dat er weinig draagkracht is.

Ondanks dat wij geen voorstander van de nieuwe wet zijn, zien ook wij wel in dat het verschil in snelheid een extra gevaar op het fietspad oplevert. De oplossing hiervoor ligt ons inziens echter meer in voorlichting en bewustwording dan in verplaatsing van het probleem van fietspad naar rijbaan. Een verplichte rijcursus zou ook geen kwaad kunnen. We zien in de praktijk geregeld dat mensen toch even wat tips kunnen gebruiken als ze van 15km/u op hun gewone fiets naar 40km/u  op de e-bike gaan. Als je daarbij de nadruk legt op anticiperen, rem- en bochtentechniek ben je al een heel eind. Reacties graag hieronder, we zijn benieuwd naar uw mening!

 

9 Reacties

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top