45kmh

Elektrische fiets opvoeren

Er wordt veel op gezocht, dus kennelijk leeft het onderwerp nogal……kun je jouw elektrische fiets of e-bike opvoeren?

Ja, dat kan. Het is echter wel illegaal! Je maakt van je fiets in feite een brommer, maar dan zonder typegoedkeuring en dus ben je ook onverzekerd. Als je in een aanrijding verzeild raakt, ben je de pineut.

Toch doen?

Als je op internet zoekt raak je al snel verdwaald op allerlei websites voor technici die moeilijke termen gebruiken die de gemiddelde fietser niets zullen zeggen. Toch is het bij veel fietsen helemaal niet zo ingewikkeld om wat meer snelheid uit de motor te halen. Die motor moet, van wetswegen, uitschakelen zodra je 25 km/u rijdt. Maar dan heeft hij vaak best nog wat reserve om je net even wat sneller te laten gaan. Sommige motoren halen zelfs met gemak 50 km/u als je de sensor misleidt.

Als je de fiets bijvoorbeeld voor woon-werk verkeer gebruikt en iedere dag 2 keer 20 kilometer moet rijden, zou het best fijn zijn als de fiets 35 km/u zou halen. Als je daar tenminste verstandig gebruikt van maakt….en bij voorkeur een helm opzet! Het verstandigst zou zijn om daarvoor een speed pedelec aan te schaffen. Dan heb je gewoon een legale en veilige fiets, geen gedonder en ben je keurig verzekerd. Maar als je al een standaard e-bike hebt en toch wat sneller wilt, of een e-mtb en niet op de openbare weg fietst, dan kun je op verschillende manieren je fiets opvoeren.

E-bike opvoeren in de praktijk

SpeedUp voor BoschJe kunt kant en klare tuning-kits kopen die je zelf kunt monteren, een beetje handig moet je daarvoor overigens wel zijn. Of je brengt je fiets naar een specialist, daar bouwen ze je fiets voor je om, waarbij ze geen verantwoording nemen voor schade en als het goed is netjes melden dat je er niet mee op de openbare weg mag rijden.
Bijna ieder type motor is tegenwoordig op te voeren. Bosch, Yamaha, Brose, Panasonic, Impulse, Shimano Steps, BionX, en de lijst groeit.
Veel systemen werken met een stukje hardware/software dat je motormanagement om de tuin leidt. De motor denk hierbij dat je maar half zo snel gaat als je werkelijk gaat. Het komt dan ook voor dat de display niet meer de juiste waarde aangeeft.
De kosten liggen tussen de 120 en 200 euro, afhankelijk van de aanbieder en het gekozen systeem. De keuze is reuze, we noemen er een paar; Bikespeed RS, ASA eSpeed, Bad Ass Box, SX2, MPed V-Mx, en dan missen we er nog vele.

Onze mening

Wij raden het opvoeren niet aan. Als je harder wilt dan wettelijk toegestaan kun je beter direct een daarvoor bedoelde fiets te kopen. Je bent dan wel verplicht een helm te dragen, maar dat lijkt ons sowieso wel aan te raden bij snelheden boven de 25 kilometer per uur. Ga je toch knutselen aan je huidige fiets, bedenk dan even of je remmen goed genoeg zijn om die hogere snelheden aan te kunnen. Je kunt er ook vanuit gaan dat je garantie direct verlopen is en dat je bij schade aan de motor niet op coulance van de fabrikant hoeft te rekenen. Ga er ook alvast vanuit dat je extra kosten gaat krijgen door snel versleten ketting en tandwielen.
Maar boven alles……gebruik je gezonde verstand, ga zeker niet te hard in de stad en onthoud dat het overige verkeer je én niet aan hoort komen én je snelheid waarschijnlijk verkeerd inschat!

24 Reacties

24 Comments

  1. Pingback: Top 5: Beste Speed Pedelecs, snelle e-bikes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top