Informatie

Kosten/milieuaspecten bij een elektrische fiets

controller elektrische fiets

Wat zijn de kosten van een elektrische fiets?

Aanschaf
De grootste kostenpost is uiteraard de fiets zelf. Deze kan enorm variëren. Er zijn instapmodellen vanaf 700 euro tot topfietsen om de wereld mee rond te gaan die voor 6000 euro van eigenaar wisselen. En daar zit natuurlijk nog van alles tussen in. Ben je van plan een elektrische fiets aan te schaffen, kijk dan eerst even bij de kooptips op onze site.

Opladen
Bij veel mensen heerst het misverstand dat het laden van de accu enorm duur is. Dit valt reuze mee, een accu laad je met de huidige energieprijzen op voor nog geen 10 eurocent. Daarmee kun je dus in het gunstigste geval wel 100km rijden. Vergelijk dat eens met een tankbeurt voor je auto! Dan heb je die relatief hoge aanschafkosten er snel uit.

Onderhoud
controller elektrische fietsDe onderhoudskosten zijn verder gelijk aan een normale fiets zonder trapondersteuning. Slijtage banden, remmen en ketting. Af en toe een beurtje bij de dealer.
Er zijn wel modellen in opkomst die een geavanceerde computer aan boord hebben. Deze kan dan aangepast worden aan je persoonlijke voorkeur. Hiervoor zul je misschien wat vaker naar de dealer moeten voor een beetje finetuning en iets extra’s moeten betalen.
Wat wel flink in de portemonnee tast, is de aanschaf van een nieuwe of tweede accu. Deze kosten zomaar honderden euro’s. Gelukkig zijn de moderne accu’s makkelijk 1000 keer op te laden, mits je er zorgvuldig mee omgaat. Als we uitgaan van gemiddeld 50km per rit kun je er probleemloos 50.000 kilometer mee rijden. Voor de meesten van ons betekent dat dus tientallen jaren fietsplezier voor de accu vervangen moet worden.

Milieu aspecten
Rijden met een accu is milieuvervuilend!
Dat blijkt wel mee te vallen. Erg veel stroom verbruiken ze niet en in bijvoorbeeld de nieuwe fabriek van Flyer worden de accu’s al voor 97% gerecycled. Daarnaast gaan veel mensen nu wel met de fiets in plaats van met de auto en dat is alleen maar beter voor het milieu. Uit schijnt ook onderzoek verricht te zijn (bron wordt nog gezocht) waaruit is gebleken dat de kosten voor medische zorg dalen doordat men fitter en minder vaak ziek is als men fietst.
Wist je trouwens dat een douche van 3 minuten ongeveer evenveel energie kost als het volladen van een accu? Wat je dus bespaart door “niet elektrisch” te fietsen, spoel je na het douchen van je bezwete lijf zo door het afvoerputje.

Onderstaande tabel geeft weer hoe de verhoudingen ongeveer liggen, duidelijk in het voordeel van de elektrische fiets.

Gemiddelde kosten per kilometer woon-werkverkeer (in cent)
Elektrische fiets 17,7
Elektrische scooter 21,8
Benzine scooter 25,2
Gemiddelde auto 18,5

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top