Testen

Elektrische fietsen test Consumentenbond 2013

In de 2013 versie van de elektrische fietsen test van de Consumentenbond zijn 14 elektrische fietsen getest . De conclusie is dat de modellen van KOGA, Sparta, Batavus en RIH als beste uit de test komen. De Batavus Fuego E-go is uitgeroepen tot Beste Koop.
Uit het testverslag:

batavus fuego e-goBatavus Fuego E-go Testoordeel: 8,0 – Een hele goede e-bike hoeft niet al te duur te zijn, dat bewijst deze relatief lichte fiets. De Fuego is alleen in actieradius niet de beste, maar hij heeft dan in capaciteit ook niet de grootste accu aan boord. Vooral de ondersteuning is zeer goed en hij rijdt stabiel.

Koga E-Deluxe Testoordeel: 8,4 – De Koga-fiets grossiert in dubbele plussen, ook op de belangrijke zaken als elektrische ondersteuning en actieradius. Het frame is opvallend stijf en de ondersteuning met Ion-techniek van Sparta is volgens het boekje. Maar dit alles heeft wel letterlijk zijn prijs…

Sparta Ion RX+ Testoordeel: 8,3 – Technisch hebben de Koga-fiets en deze Sparta Ion RX+ veel overeenkomsten. In grote lijnen levert de Sparta-fiets hetzelfde, maar wel tegen een veel lagere prijs. Je levert alleen iets aan stijfheid van het frame in en de ondersteuning is wat minder.

Sparta Ion RXS+ Testoordeel: 8,1 – Bij de Ion RXS+ werkt de remenergierecuperatie (indien gekozen) erg sterk. De actieradius loopt merkbaar op. Of je kiest voor ‘freewheelen’, dan remt de fiets niet uit zichzelf af.

RIH Omega Testoordeel: 8,0 – Bij RIH hanteren ze een afwijkende gedachte: door zijn cruise control kan je onafhankelijk van de eigen krachtsinspanning toch een vaste snelheid rijden. In Eco-modus is er alleen ondersteuning tot 20 km/h.

De 3 belangrijkste aandachtspunten uit de test zijn:

  • Accu: losgekoppeld of vast, wat is beter?
  • Elektrische ondersteuning:  fietsen met uitsluitend een bewegingssensor scoren minder
  • Prijs: een goede fiets hoeft niet per se duur te zijn!

Ze testten elektrische fietsen van 6 merken waaronder: Batavus, Giant, Gazelle en Sparta. Naast de werking van de elektrische ondersteuning werden de e-bikes ook getest op prijs, rijcomfort, gebruiksgemak en actieradius. Eén van de constateringen was dat de elektrische ondersteuning niet altijd op tijd blijkt in te schakelen, daardoor ben je soms de heuvel al op voordat je extra motorhulp krijgt.

Beste elektrische fiets

De testresultaten zijn volgens de consumentenbond opvallend: de prijzen lopen erg uiteen en de Beste koop hoeft niet de duurste te zijn. Wat daar opvallend aan is ontgaat ons, dat is al jaren bekend. Anyway…..de complete test kun je lezen als je lid bent/wordt van de consumentenbond.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top