Met het betrappen van Femke van den Driessche met een elektrische racefiets in de neutrale zone tijdens een cyclocross in België is er plots veel meer vraag naar dit soort fietsen. De fietsenhandel mag haar dus eigenlijk wel dankbaar zijn. Ook op Elektrabikes merken we dat er meer gezocht wordt naar koersfietsen met een ingebouwde motor. Femke heeft duidelijk voor veel publiciteit gezorgd. Tijd voor een klein overzicht!
Keuze e-racefiets beperkt
Veel aanbod is er nog steeds niet. Waar mountainbikes als e-bike gemeengoed gaan worden (zeker in Duitsland en de Alpenlanden) is het op e-racefiets gebied nog steeds een beetje behelpen. Dat komt vast ook doordat het inschakelen van elektrische hulp door de wielrenners nog steeds een beetje gezien wordt als valsspelen.
Maar er zijn legio redenen waarom je een steuntje in de rug zou willen. Je kunt bijvoorbeeld het leeftijdsverschil tussen vader en zoon opheffen. Leuk toch als je als pensionada nog lekker een tochtje met je 35-jarige zoon kunt maken? Rijdt je graag in een fietsgroepje maar kun je de snelheid net niet aan? Met wat Watts ondersteuning gaat het waarschijnlijk wel. Beter dan binnen blijven zitten, toch? Of misschien laat je gezondheid het gewoon niet (meer) toe om nog een paar bergen te pakken, als dat met hulp van een e-racefiets wel lukt…is dat dan valsspelen? Lijkt ons niet. Je doet er niemand kwaad mee en beleeft er een hoop lol aan, gewoon doen dus.
Aanbod e-racefietsen
Vivax: De meest onzichtbare oplossing. Wel behoorlijk aan de prijs. De motor wordt onzichtbaar weggewerkt in het bracket en de staande buis, de accu kan in een bidon of zadeltas. Nadeel is dat je je benen niet meer stil kunt houden en dat het bereik behoorlijk beperkt is. De versie waar wij mee reden maakte redelijk wat geluid, dat is ondertussen wel beter geworden, maar echt stil kun je ze nog steeds niet noemen. We schreven al een uitgebreid artikel over de Vivax-motoren, dat lees je hier. Je hebt een Vivax inbouw motor vanaf 2699 euro. Dat is zonder fiets, ze leveren ook complete fietsen. Ook Salden levert ze, bijvoorbeeld zo’n mooie Wilier Izoard Ltd E-Racefiets voor 4390 euro.
EHLine: De meest betaalbare, maar dan heb je ook niet veel bijzonders. Met de Speedfire bikes van EHLine (je moet er wel een krom stuur op zetten) heb je voor onder de 3000 euro een elektrische racer. Met een dikke BionX achterwielmotor. Grootste nadeel is dat hij maar 25km/u rijdt. Dat is om mee te gaan in een groepje vaak niet voldoende. Op eigen kracht harder gaan is natuurlijk mogelijk, maar dan sleep je wel al die extra kilo’s mee. De grote accu zorgt wel voor een flink bereik. Afgemonteerd met Shimano Acera, nauwelijks een serieuze racegroep te noemen. Meer info in dit artikel. (Op de foto een EHLine streetracer, geen idee of die überhaupt ergens leverbaar is.)
Haibike XDuro Race: Dit zou onze keuze zijn. Een echte racer, met een topsnelheid van 45km/u en nog steeds een redelijk bereik. Met goede wielen, Ultegra afgemonteerd en een echte racezit. Als dat moois komt wel met een prijs, vanaf 4.799 euro! Het topmodel kost je 8 mille. Dan heb je wel een 60Nm sterke Bosch-motor. Bewezen kwaliteit dus, aan de sturen via de Intuvia-boordcomputer. Ook op deze fiets reden we zelfs al eens wat kilometers. Dat was best genieten. Stil en snel schiet je vooruit. Als je op het vlakke wat rustig aan doet, hou je meer power over om stevige klimmen te bedwingen. Meer info? Hebben we voor je in een artikel dat we al eerder schreven.
Ombouwen: Dan heb je nog de keuze je bestaande fiets te laten ombouwen. Dat is de voordeligste oplossing. Er wordt een accu geplaatst, wat bedrading en een motor. Dat kan onder je bracket, of in je wiel (en met de hierboven genoemde Vivax oplossing). Er zijn diverse bedrijven die dat voor je kunnen doen, als je handig bent kun je het ook zelf. Kies niet voor een voorwielmotor! Je vork is daar absoluut niet geschikt voor en de dunne bandjes hebben onvoldoende grip om de krachten op de weg te houden als het nat is of wanneer je een scherpe bocht maakt. Een overzicht van aanbieders vind je hier, ze doen niet allemaal racefietsen. Check dat dus eerst even.
Als je hier merken of modellen mist, laat het ons weten. Via redactie@elektrabikes.nl of in het reactieveld onderaan dit bericht. We passen de inhoud van dit soort overzichten geregeld aan.
