Nieuws

Falco E-Drive, een e-bike die je zelf kunt opladen

Falco eDriveAls je nou echt klimaatneutraal bezig wilt zijn, dan rijd je in het vervolg je woon-werk verkeer op een Falco E-Drive fiets. Een wat? Een fiets, die je elektrisch maakt door er een gemotoriseerd achterwiel in te zetten. Naast de motor zit er nog allerhande slimme elektronica in dat wiel. Die motor wordt aangedreven door de meegeleverde accu, die je op de schuine framebuis kunt monteren. Falco, een Amerikaanse startup, liet de e-Drive zien op de elektronicabeurs CES in Las Vegas.

‘Hé, maar die accu moet je toch gewoon met stroom opladen’, zul je nu zeggen. Dat kan inderdaad. Maar je kunt hem ook opladen door je fiets op een fietstrainer te zetten die bij het pakket hoort. Door nu indoor -dus zonder vooruit te komen- te fietsen, kun je dankzij de regeneratiemodus jouw geleverde werk omzetten in energie die de accu inloopt. Je laadt door lekker te trainen je accu zelf op.

Smart fitness functies

Klinkt ideaal, voor echte fietsfanaten. Je fietst, als met een normale elektrische fiets, met hulp van de accu naar je werk toe. Dan kom je niet bezweet en afgepeigerd aan. En ’s avonds of in het weekend laad je de accu zelf op tijdens een goede trainingsrit op de hometrainer. Met het wattage dat jij trapt kun je een computer met bijvoorbeeld Zwift aan de praat houden, en tegelijkertijd de accu weer opladen. Dat is een win-win situatie, toch? In het achterwiel vind je naast de motor ook ANT+ en Bluetooth smart. Die kunnen babbelen met de meeste trainingssoftware zoals die van Zwift, Trainerroad etc. Daarmee kun je de buitenwereld simuleren, waardoor je bijvoorbeeld harder moet trappen als je een virtuele klim aan het doen bent. En hoe harder jij trapt, hoe eerder je accu weer volzit. Daar komt geen stekker of stopcontact aan te pas.

Als het te mooi lijkt om waar te zijn….

Dan is het dat meestal ook. Bij dit product past dan ook de nodige scepsis. Uit ervaring weten we dat het regenereren, het terugwinnen van energie door het wiel te laten draaien, heel langzaam gaat. Knappe kerel of dame die in 1 training een accu weet vol te trappen. Met een volle accu doe je volgens Falco in het gunstigste geval 112 kilometers. Haal daar gerust een grote hap vanaf. Met een achterwiel van 5,9 kilo, en nooit voorkomende perfecte omstandigheden ga je die 112k never nooit redden. Genoeg scepticisme…. Het idee is erg leuk, en als de techniek zich doorontwikkeld (lichter, hoger rendement) zien we dit in de toekomst nog wel eens een reële optie worden. Er zitten al wat leukigheidjes in het systeem verwerkt trouwens. Een app waarmee je de boel op slot kunt zetten. Een usb in de accu, waarmee je bijvoorbeeld je telefoon kunt opladen, of je boombox tijdens de bbq deze zomer. En tijdens het fietsen meet een krachtsensor hoeveel ondersteuning je nodig hebt, best een slim apparaat dus eigenlijk.

Specs

De accu is een 417Wh model, de motor levert maximaal 500 watt, goed voor een illegale topsnelheid van 45 kilometer per uur. Niet zozeer die snelheid is illegaal, als wel het feit dat je dat met ondersteuning doet. Het is gewoon een speed pedelec. Je mag met het snelle model dus niet legaal de openbare weg in Nederland en België op. Dat blijft gek, want zonder motor op een racefiets mag je helemaal los gaan. Anyway, gelukkig is er ook de optie een 25km/u variant te bestellen. Of je neemt een variabel instelbare versie met een meerprijs van 99 dollar. Naast 5,9 kilo voor de motor, komt er ook nog eens 2,5 kilo voor de accu bij. Van je lichtgewicht racefiets blijft dus weinig lichtgewicht meer over als je gaat voor het Falco e-Drive systeem. Je kunt kiezen uit diverse wielmaten, ieder wiel wordt met de hand gebouwd in de USA. Het wiel krijgt 32 spaken en is geschikt voor 7 t/m 10 speed cassettes.

Prijskaartje

Naast achterwiel en accu, zit er in een set ook een draadloze controller en een, naar keuze, duim- of draaigashendel. Ja, je kunt er dus ook mee rijden zonder te trappen. In onderstaande video worden alle opties gedemonstreerd. Voor het verschepen naar west-Europa wordt 199 dollar gerekend. Een set met een 28″ racewiel komt op 1149 dollar.

Mocht je trouwens nog geen fiets hebben om het e-Drive wiel in te zetten….je kunt ook een complete fiets kopen, de Falco e-City. Check de Falco site voor alle informatie over prijzen en leverdata.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top