Fietsdragers

De elektrische fiets mee op de auto.

elektrische fiets mee op de autoOok al fiets je met elektrische ondersteuning, soms wil je je fiets toch wel eens ergens mee naar toenemen waar je niet even heen fietst. Een lekker dagtochtje aan de andere kant van het land bijvoorbeeld. Of je wilt ze meenemen op vakantie. Dan kun je ze achterop je auto zetten, net als bij niet-elektrische fietsen.

Toch komt daar iets meer bij kijken dan bij een “gewone fiets”. Zoals je weet zijn elektrische fietsen nogal aan de zware kant. Plaatsing op een dakdrager valt daardoor al af. Ook “trekhaak-vrije” systemen die met riemen aan de kofferbak gemonteerd worden raden we af. Dan blijft de trekhaak montage dus over.

Zo’n trekhaak kun je niet onbeperkt belasten. Er is zelfs een officiële term voor de waarde van de maximale belasting, de kogeldruk. Die maximum kogeldruk ligt ergens tussen de 50 en 75 kilo, bij kleine autootjes soms zelfs nog iets minder. Als je weet dat een gemiddelde elektrische fiets al gauw 28 kilo weegt en de drager zelf ook nog een kilootje of 15, dan snap je dat bij 2 fietsen die kogeldruk al snel een beperking wordt. Check daarom bij het aanschaffen van een fietsdrager altijd eerst of je trekhaak de combinatie van fiets(en)+drager wel kan hebben. De maximum kogeldruk staat meestal op het plaatje naast de trekhaak. Is die er niet, kun je uitgaan van 50 kilo maximaal. Het is overigens niet alleen onveilig om de trekhaak boven die maximum kogeldruk te belasten, het is ook wettelijk verboden. Over die wet gesproken. Fietsen mogen niet meer dan 20cm uitsteken (aan elke kant) en er mogen geen scherpe delen aan die uitstekende delen zitten. Nog een laatste verplichting: Op je fietsdrager hoort een witte kentekenplaat te zitten!

Tips:

  • Om je rug een groot plezier te doen zijn er fietsendragers op de markt met een oprij-goot. Er is er zelfs één met een elektrische lift. Het is geen sinecure om een fiets van bijna 30 kilo op een hoge drager te moeten tillen.
  • Heb je een elektrische fiets waar de accu makkelijk uit kan? Leg die dan in de kofferbak. Scheelt je al snel 2,5 kilo gewicht op de trekhaak.

Hieronder een aantal fietsdrager aanbieders, klik op het merk om naar de website van de leverancier te gaan:

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top