Als je dan toch helemaal hip elektrisch fietst, kan je ouderwetse papieren routekaart ook wel weg. Samen met die windvanger van een kaarthouder. Want voor fietsnavigatie gebruik je tegenwoordig prachtige digitale navigatiesystemen met GPS-ontvanger, speciaal voor op de fiets.
Gek genoeg heeft TomTom de stap naar GPS fietsnavigatie nooit weten te maken, maar Garmin, Polar, Mio, Bryton en vele anderen hebben prima systemen om je op de fiets van A naar B te brengen. Of van A weer terug naar A via een mooi rondje, als je dat liever hebt. Als je met een e-bike met een Bosch systeem rijdt kun je ook kiezen voor de Nyon boordcomputer met navigatie-opties.
Op deze pagina zetten we alvast een aantal modellen van Garmin voor je op een rij, de rest volgt binnenkort.
> Garmin Edge Touring
> Garmin Edge Explore 1000
> Garmin Edge Explore 820
> Mio Cyclo 500
> Polar V650
> Teasi One
> Bryton Rider50
> Bosch Nyon
> Lezyne Micro C GPS

Garmin Edge Touring (Plus)
Niet het meest geavanceerde model van Garmin, wel de meest geschikte voor de gemiddelde Nederlandse toerfietser. Met voorgeladen fietskaarten van heel Europa. Een ‘verras me’ optie (zie Edge Explore 1000 hieronder voor uitleg), een kleuren touchscreen en veel fietsopties. Je kunt er niet alleen mee navigeren en er leuke routes opzetten.
Hij heeft ook de ‘gewone’ fietscomputer opties, je ziet hoe hard je rijdt, hoeveel kilometer je er al op hebt zitten en wat je gemiddelde snelheid is. Gewoon een coole kleine gadget voor op de fiets. De adviesverkoopprijs is 249 euro, maar je komt ze een stuk goedkoper tegen. Je kunt ook voor de Plus versie gaan, die heeft ANT+ aan boord. Daarmee kan de fietscomputer met sommige modellen e-bikes praten en op het schermpje laten zien hoeveel acculading er nog is etc. Ook zou je er een hartslagmeter mee kunnen aansluiten. Niet direct iets waar de gemiddelde e-biker op zit te wachten. Deze is trouwens 50 euro duurder.
Je helpt onze site als je de Edge Touring aanschaft via deze link:
Garmin Edge Touring, 179 euro
Garmin Edge Explore 1000
Dit is het vlaggenschip van Garmin, een fietsnavigatie systeem boordevol handige functies. Deze fietscomputer wordt geleverd met een fietskaart van heel Europa, deze staat op op het apparaat. Heel makkelijk in het gebruik en met allerlei slimmigheden. Zo kun je met een smartphone verbinding maken met deze Edge Explore 1000, waarna je tijdens het fietsen je telefoon gewoon in je (rug)zak kunt laten. Van sms-jes of oproepen krijg je namelijk vanzelf een melding op het scherm van deze fietscomputer.
Nog een mooie….mocht je onverhoopt vallen, deze Garmin merkt dat en stuurt een bericht naar je noodcontact. Die weet dan direct waar het is gebeurd, wel zo veilig. Een functie voor leukere doeleinden is de Live tracking optie. Daarmee kun je iemand aan het begin van je rit een linkje laten sturen, waarmee deze jouw rit kan volgen. Grappig voor vakanties of lange tochten.
Als je van verrassingen houdt, is er ook nog deze geweldige optie. Je geeft het aantal kilometers op dat je vandaag wilt fietsen. De Garmin maakt vervolgens 3 mooie routes voor je van ongeveer die afstand. Daarvan kies jij er gewoon eentje om te gaan rijden. Zo kom je nog eens ergens!
Al die routes rijd je nooit verkeerd dankzij de routebeschrijving op het 3 inch grote kleurenscherm van deze Edge Explorer 1000. Je ziet zowel een kaart met de wegen, als aanwijzingen in de vorm van :”over 80 mtr linksaf de Burgermeester Flipstraat op”. Deze aanwijzingen kun je ook nog hardop laten uitspreken, zo kun jij je aandacht bij de weg houden. Het scherm is overigens een touchscreen, ook met handschoenen aan goed te bedienen.
Zijn er ook nog nadelen te verzinnen? Moeilijk, maar aangezien we Nederlanders zijn beginnen we toch maar over de prijs. Bijna 500 euro is een boel geld voor een gadget. Maar waard is ie ’t eigenlijk wel. Mocht je dit echt teveel van het goede vinden, check dan het kleine zusje, de 820, hieronder.
Garmin Edge Explore 820
150 Euro goedkoper dan de 1000, een stukje kleiner en met minder opties. Maar nog steeds een fietsnavigatiesysteem met vele mogelijkheden. Dingen die deze niet kan, mis je als toerfietsers eigenlijk niet. Hij heeft geen wifi, kan niet met vermogensmeters praten en nog wat dingetjes…kun je prima zonder. Voor de lekkere toerritjes op een elektrische fiets zouden wij deze dus prefereren boven de dure Edge Explore 1000.
Smartphone apps
Naast al deze autonome navigatie apparaten, zou je ook je smartphone kunnen inzetten als navigatiesysteem. Daarvoor zijn prachtige apps ontwikkeld. Je kunt dan denken aan Fietsknoop, een app die alle knooppunten in Nederland en Vlaanderen gebruikt. Ook de ANWB, de Fietsersbond, en nog vele anderen maken hiervoor apps. Wij zijn niet echt fan van de telefoon als navigatiesysteem. Het slurpt je accu leeg, je zit met een gekke houder, waterdichtheid en bediengemak. Maar het scheelt je wel veel geld, dus misschien is het voor jou toch het overwegen waard. Binnenkort zullen we eens een paar van dit soort apps onder de loep nemen.
