45kmh

Flyer Upstreet 5, rappe Zwitsere e-bike

Sinds ik, jaren geleden, bij de Zwitserse fabriek van deze Flyer Upstreet 5 HS op bezoek was ben ik al fan van het merk. Een schitterende fabriek in een klein stadje dat zorgt voor veel werkgelegenheid en klimaatneutraal fabriceert. Met een groot dak vol zonnepanelen en een warmtesysteem in de grond.

En het mooie is dat ze bijna alles zelf ontwikkelen. Op deze Flyer speed pedelec dus niet de zoveelste Bosch-aandrijving, maar een hele fraaie combinatie van ge├»ntegreerde accu, mooie Panasonic motor (met 2 automatische versnellingen) en een FIT-aansturing. Vanaf maart 2018 is er ook een 630Wh accu bereikbaar. Kun je bijna mee van Nederland naar de fabriek in Zwitserland rijden ­čśë

FIT

Die genoemde FIT techniek is echt fraai. De bediening, de accu, display en motor zijn onderling verbonden en werken naadloos samen, zonder dat je ergens draden ziet lopen. De display op het stuur heeft een bijzonder duidelijk scherm, ook in de felle zon of in het donker. En je bedient alle elektronica met een unit die links op het stuur zit, de RC1. Daarmee kun je het licht aanzetten, kiezen uit 1 van de 4 ondersteuningsstanden en schakelen. Automatisch schakelen is trouwens ook mogelijk. Ik heb het dan over het schakelen in de motor, daar zitten 2 tandwielen verstopt die zorgen voor een perfecte overbrenging. Licht bij het optrekken en eenmaal op snelheid een ‘overdrive’.

RC1 bediening voor op het stuur.

De high speed Flyers hebben ook nog een autonome stand, daarbij hoef je niet te trappen en kun je tot 18 km/u rijden. En uiteraard een knopje waarmee de fiets tot 6km/u aan de hand meerijdt, handig om het uit een schuurtje te rijden bijvoorbeeld.

Twee smaken

De Flyer Upstreet HS is er in twee smaken. De 7.10 en de 7.20. De 7.10 komt met een ketting en een 10-speed derailleur versnelling. De 7.20 wordt aangedreven met een riem en heeft een NuVinci naafversnelling. Van die laatste ben ik niet zo’n liefhebber. Verder hebben beide fietsen natuurlijk een achteruitkijkspiegel, spatborden en een kentekenplaathouder. Het is tenslotte een fiets die 45 km/u gaat rijden en die valt dus onder de brommercategorie en moet met een registratieplaatje worden afgeleverd. Verder lekker dikke banden voor wat comfort en stevige schijfremmen om snel en veilig tot stilstand te komen.

Ook de verlichting moet even genoemd worden. Hele mooie ledlampen van B&M, met dagrijverlichting en grootlicht. Je kunt kiezen uit verschillende frames en 3 kleuren, antraciet, rood en blauw. De 7.10 gaat 4.199 euro kosten, de 7.20 komt op 4.699 euro. Dat is met de standaard 432 Wh accu, als je even wilt wachten op de 630Wh accu komt er nog 400 euro bij.

De Upstreet serie is er trouwens ook in een ‘gewone’ 25 km/u uitvoering.

Meer info: flyer-fietsen.nl

3 Reacties

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top