Nieuws

Frame Sparta e-bike kan breken

Bij een mevrouw uit IJsselstein is vorige week het frame van haar Sparta e-bike gebroken. Sparta heeft door alle publiciteit besloten alle frames van bepaalde e-bikes versneld te gaan vervangen. Het gaat alleen om een specifiek damesframe dat is toegepast bij de elektrische fiets ION RX, RX+ en RXS+, die zijn geproduceerd in de periode tussen juli 2011 en 2014. In totaal gaat het om 9.300 fietsen.

Frame controleren
Het gaat om de sportieve fiets met hoge instap (zie afbeelding). Om te controleren of jouw fiets ook terug moet kun je terecht op de site van Sparta: https://www.sparta.nl/melding.
Hier kun je het framenummer invoeren en krijg je te zien of jouw fiets wel of niet voor ombouw in aanmerking komt.

Als je een fiets bezit die kans loopt op scheuren of breken krijg je van Sparta een brief waarin je wordt opgeroepen om contact op te nemen met de Sparta-dealer. Heb je vragen dan kun je bellen met je dealer of met het gratis consumentennummer van Sparta: 00800 7700 7200. Je kunt ook een e-mail sturen naar melding@sparta.nl.

Scheurtjes bij lasnaad
Bij de genoemde modellen kan de lasnaad rondom de uitsparing voor de kabelinvoer aan de voorzijde van het frame, na een langere gebruiksperiode en in extreme gevallen, materiaalscheurtjes vertonen. Deze kunnen in uitzonderlijke situaties leiden tot het langzaam doorzakken van het frame.

In september heeft Sparta haar dealers al geïnformeerd met het verzoek mee te werken aan een frame-ombouwactie. Het ging toen, in nauw overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, om een stille recall. Wouter Jager, algemeen directeur Accell Nederland, licht toe: “We hebben toen besloten dat de recall geleidelijk zou worden uitgevoerd. Inmiddels zijn 1.000 consumenten heel gericht op serie- en framenummer verzocht hun fiets aan te bieden bij de dealer voor ombouw.”

Hoog kilometrage
Sparta was gestart met de oudere fietsen met een hoog kilometrage en wilde geleidelijk terugwerken naar de jongere fietsen. “Deze mevrouw viel daarbij net tussen wal en schip. Gelukkig viel haar letsel mee, maar dit was voor ons wel aanleiding nu versneld alle frames kosteloos om te bouwen.”

Materiaal is besteld
Sparta hoopt iedereen op korte termijn te kunnen helpen. “Het materiaal is besteld, maar dit kost even tijd. We zijn er klaar voor om de frames te lakken. De dealers krijgen een complete ombouwset en een vergoeding voor het ombouwen.” De eerste modellen zijn inmiddels omgebouwd. Sparta gaat landelijk adverteren om consumenten op de hoogte te stellen. “We willen de bezorgdheid wegnemen bij onze klanten.”

4 Reacties

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top