Nieuws

Gebruikte elektrische fiets aanschaffen

2e hands e-bike

Het aanbod in gebruikte elektrische fietsen neemt flink toe, nu de e-bike in Nederland gemeengoed is geworden.
Maar het kopen van een tweedehands elektrische fiets is niet zonder risico.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

2e hands e-bikeEen aantal zaken is niet anders dan bij een “niet elektrische” fiets. De staat van de ketting, banden, remmen en het schakelsysteem is simpel te controleren. De eerste twee op het oog, de laaste door even een proefritje te maken waarbij je een paar keer door alle versnellingen heen gaat. Maar het hele elektrische systeem is lastiger te controleren voor ons, als “gewone” consument. Of de motor nog lang meegaat kun je aan de buitenkant niet zien, om over de levensduur van de accu nog maar te zwijgen.

Mensen die hun huidige elektrische fiets inruilen zijn eigenlijk onder te verdelen in twee categorieën. Er zijn er die gewoon een nieuwer, beter en meer doorontwikkeld model willen en daarvoor hun nog niet versleten oude fiets inruilen. Daarbij nemen ze vaak een forse afschrijving op de koop toe. En er zijn de fietsers wiens oude e-bike gewoon op is. Waarbij “op” meestal gaat over de accu.

Die accu’s gaan namelijk niet eeuwig mee, al willen sommige leveranciers ons anders doen geloven.
Slogans als “1000 keer op te laden” klinken fijn, in de praktijk moet je dat echter wel binnen een jaar of vijf doen. Je fiets-accu gaat namelijk niet langer mee. Knappe kerel/vrouw als je 60.000 kilometer fiets in vijf jaar. Of je er nu veel of weinig mee fietst maakt trouwens niet eens zoveel uit. Het Li-Ion systeem is zodanig uitgevoerd dat er ook bij stilstand een soort van slijtage optreedt. De materialen in je accu reageren met elkaar waardoor de werking op termijn afneemt. Dat betekent dus dat je na een jaar of vijf (soms zelfs al eerder) merkt dat de actieradius drastisch afneemt. Als dat zich voordoet kun je kiezen voor het kopen van een nieuwe accu van 400 á 500 euro of direct voor een nieuwe fiets gaan kijken. (Je kunt ook de accu reviseren, zie onder).

Die nieuwe fiets heeft als voordeel dat de techniek vijf jaar verder is. Met een sterkere motor, betere software en een veel betere accu als grootste voordelen. Vaak valt dan dus de keuze op een nieuwe elektrische fiets en staat de oude vervolgens op jou te wachten in de showroom van je fietsenmaker. Bij de BOVAG hebben ze een soort aanbevolen prijslijst voor gebruikte fietsen, net als voor auto’s. Aan die lijst is duidelijk te zien dat elektrische fietsen sneller worden afgeschreven als gewone fietsen. Je krijgt dus weinig terug voor je oude fiets. Dat heeft te maken met de eerder genoemde accu-slijtage en het feit dat het aanbod enorm toeneemt.

Oriënteren op een gebruikte e-bike?

Let dan op de volgende punten:

  • Probeer garantie te bedingen, dat gaat gemakkelijker bij de vakhandel dan bij een particulier. Bij een bij de BOVAG aangesloten winkel krijg je altijd garantie. Check daarbij of de accu daar ook onder valt….waarschijnlijk niet.
  • Sommige elektrische fietsen kan je fietsenmaker aansluiten op zijn computer en daarmee de staat van de accu uitlezen. Dat is handig en komt vooral voor bij tweedehands fietsen van de Accell Groep (Sparta, Koga Miyata, Batavus).
  • Bij merken waarbij dit niet kan moet je op zijn minst één keer een echt lange proefrit maken met een volgeladen accu. Daarmee krijg je een idee over de actieradius.
  • Als die actieradius niet deugt, kun je bij een revisie-bedrijf checken wat het kost om je accu een tweede leven te geven. Dat is vaak veel voordeliger (tot wel 50%) dan een nieuwe accu. De prijs van de fiets moet daar dan wel op aangepast zijn. Dit reviseren gaat helaas lastig bij de eerder genoemde Accel merken, omdat die in de software een soort beveiliging hebben ingebouwd waardoor je alleen met originele accu’s kunt starten.

Meer info:
1000x opladen of toch niet?
Verschillen in accu’s

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top