Reviews

Getest: Ampler Curt, wolf in schaapskleren

Zo op het eerste gezicht ziet de Ampler Curt er uit als een simpele stadsfiets. Maar wie langer kijkt ziet een heel doordachte e-bike met een boel slimme details.

Alles wat je nodig hebt zit er op, spatborden, erg fijne anti-lek banden, prima verlichting, stevige velgen, een goed slot dat ook nog eens makkelijk mee te nemen is en een simpele aan- en uitknop. Eén zo’n slim detail is het achterlicht dat in de zadelpen zit, 5 ledjes die voor prima zichtbaarheid zorgen, maar op deze manier op een bombproof manier geplaatst zijn. Hoe vaak is je achterlicht niet kapot gereden in het fietsenrek? Dat gaat je met de Ampler niet gebeuren. Kijk je naar de ketting dan zie je ook iets bijzonders. Geen metalen schakels, maar een kunststof riemaandrijving. Geen roest, niet smeren, gaan gekraak. Hierdoor heb je ook geen kettingkast nodig, die toch altijd stuk gaat in de drukke stad. Dankzij de Gates belt fiets je altijd even soepel door de stad.

Aandrijfriem, onderhoudsvrij

Elektrische fiets? Hoe dan?

Dat het een elektrische fiets betreft zie je eigenlijk alleen als je weet waar je op moet letten. Een display zit er namelijk niet op, ook geen knoppen om standen te kiezen. Alleen aan de zijkant van de zitbuis kom je een knopje en een stekkeraansluiting tegen. De 336 Wh Li-Ion accu zit in de schuine buis verstopt. Die is groot genoeg voor een actieradius tot maximaal 75 kilometer, al zal je die in de praktijk niet snel halen. Dan moet je de meeste ritten in de laagste ondersteuningsmodus rijden en dat is lang zo leuk niet. Het gas er op is veel leuker. Maar voor in de stad is het bereik ruim voldoende. De 250 Watt motor zit in het achterwiel, maar ook daar is weinig meer te zien dan een wat dikkere naaf.

Wat er niet op zit, kan ook niet kapot. Ideaal voor een stadsfiets!

De Ampler App

Als je de fiets hebt ‘aangezet’ kun je hem koppelen aan een bijbehorende app op je smartphone. Daarmee gaat een wereld open. Letterlijk, want in de app zit ook navigatie. Verder kun je er instellingen mee wijzigen. Bijvoorbeeld of je braaf legaal 25 km/u fietst, of standje Turbo aanzet waarmee je ondersteuning tot wat hogere snelheden krijgt. Dat laatste is verboden in Nederland, want de fiets wordt niet verkocht als speed pedelec en heeft dus ook geen verzekeringsplaatje. Toch kun je de Turbostand aanzetten als je een waarschuwing negeert en dan krijg je ondersteuning tot 35 kilometer per uur. De accu gaat dan uiteraard heel veel sneller leeg. Verder zie je in de app hoe het er met de accu voor staat en kun je de verlichting aanzetten.

Torquesensor

De sensor die bij de trappers zit meet constant hoe hard je fietst en berekent hoeveel ondersteuning gewenst is. De motor geeft meer ondersteuning zodra je harder op de pedalen trapt en juist minder wanneer je langzaam fietst. In de praktijk werkt dat heel soepel en prettig. Dat de fiets geen versnellingen heeft zien we als een pluspunt. Je mist ze niet, want door de elektrische ondersteuning heb je niet de neiging lichter of zwaarder te willen schakelen. En wat er niet op zit, kan ook niet kapot. Ideaal voor een stadsfiets!

Dat de fiets niet uit Nederland komt zie je niet alleen aan die illegale Turbo-stand (die er in principe op zit voor landen waar dit wel is toegestaan). Ampler is namelijk een Estlands merk.  Ook aan het feit dat er geen reflectie op de banden zit en dat er niet standaard een bel op zit (beiden verplicht in Nederland), zie je dat dit geen Nederlands merk betreft. De fietsen worden online en rechtstreeks vanuit de fabriek verkocht. Dat scheelt marge voor de tussenhandel, waarmee de fiets goedkoper kan worden aangeboden aan jou, de consument. Goedkoop is in dit geval een ruim begrip, want de Curt die wij testten kost nog altijd ruim 2800 euro.

E-bike met anorexia

Eén van de grootste pluspunten van de Ampler Curt is het gewicht. Nog geen 15 kilo weegt hij. Vergelijk dat is met de gemiddelde Sparta of Gazelle. Die doen er snel een kilo of 9 bij. En dat voel je tijdens het fietsen. Geen onzinzaken als een geveerde voorvork, kettingkast, bagagedragers, display met knoppen, zwaar gelzadel met vering. De Curt is gewoon heel sportief, daardoor lekker snel op gang en hij stuurt als een Formule 1 wagen. Het rechte stuur, en de daardoor wat voorover gebogen houding, helpen daar ook aan mee. remmen gaat dankzij de schijfremmen ook snel en veilig, met prima te doseren remkracht. De dikke Continental banden zorgen voor grip én comfort. Dat heerlijke rijgedrag, gecombineerd met de coole specs maakt de Ampler een echte wannahave.

Erg fijne bandjes

Online aanbieder

Kopen doe je zoals gezegd via de site. De kale Curt, zonder slot komt op 2890 euro. Het slot kost nog 80 euro extra. Er zijn nog wat meer opties. Je kunt, voor dezelfde prijs, ook nog kiezen voor een Curt-model met een ketting, derailleur en 10 versnellingen. Dat zou ik, als het om een stadsfiets gaat, niet doen. Wil je er eerst wel eens op rijden, dan kun je er 1 huren in Amsterdam via ListnRide.

Meer info? Amplerbikes.com

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top