Testen

Getest: Koga E-Nova Nuvinci

Door testredacteur Maarten

koga-enova-nuvinci-uitgelichtWe hebben de Koga E-Nova Nuvinci e-bike een week te leen gekregen om er een goed oordeel over te kunnen geven.

We beginnen met de specificaties:

Fabrikant: Koga
Motor: Bosch Active Line
Positie motor: Trapas
Maximaal koppel: 48 Nm
Accu: Bosch Powerpack 400Wh (onder bagagedrager)
Ondersteunt tot: 25 km/u
Versnellingen: Traploze Nuvinci Harmony naaf
Remmen: Magura HS-11 Hydraulische velgremmen
Banden: Schwalbe Energizer
Display: Bosch Intuvia
Adviesverkoopprijs: € 3499,-

Uiterlijk

koga-enova-nuvinci5Deze elektrische fiets oogt degelijk, Koga kiest er vaak voor om een bidonhouder te plaatsen en dat hebben ze bij dit model ook gedaan. De accu zit geïntegreerd in de bagagedrager. We hebben hier wel duidelijk met een fiets te maken die voor recreatief gebruik en stadsverkeer is ontworpen. Bekabeling verloopt netjes via het frame, en de kabels aan het stuur zijn ook netjes gebundeld.
De bediening voor de Nuvinci-naaf zit aan de rechterkant van het stuur en de bediening van de Bosch motor aan de linkerkant.
De koplamp is van Trelock en wordt door de accu zelf gevoed en niet door een dynamo. De lichtbundel is prima en geeft in donkere dagen prima zicht op het fietspad. Achterverlichting vind je onder de bagagedrager en de lichtopbrengst is voldoende. De bel is matig hoorbaar en geeft een dof geluid.

Motor

Koga heeft bij dit model gekozen voor een Active Line motor van Bosch met een maximaal koppel van 48Nm. De Active Line is te herkennen aan de grijze kleur en is ook een steeds meer voorkomende verschijning.

Remmen

koga-enova-nuvinci3Met de Magura HS-11 velgremmen sta je snel stil, deze remmen hebben zich al geruime tijd bewezen. De remblokjes zijn eenvoudig te vervangen. Hier hebben we verder niks op aan te merken, gewoon goed. De remmen kunnen via het draaiknopje boven de remhendel eenvoudig worden afgesteld.

Nuvinci Harmony

Opvallende eigenschap van deze e-bike is de Nuvinci Harmony naaf, waarmee het mogelijk is om traploos te schakelen. Je kunt dit bijvoorbeeld vergelijken met het draaien aan de volumeknop van een versterker. Schakelen gaat hierdoor makkelijker als bijvoorbeeld bij een Nexus naaf. Je kunt tijdens het schakelen ook gewoon doortrappen. Daarnaast heeft deze naaf ook de mogelijkheid om hem als automaat te gebruiken. Je kunt de cadans zelf bepalen en de naaf zal deze cadans ongeacht je snelheid blijven behouden. Dit is aan het begin even wennen maar na een tijdje voelt het wel vertrouwd en hoef je bijvoorbeeld bij een stoplicht nooit meer terug te schakelen. De Nuvinci Harmony naaf wordt elektrisch gevoed door de accu, zodra je zonder accu rijdt kun je dus ook niet schakelen, maar ja, wanneer rij je zonder stroom.

Accu

koga-enova-nuvinci9De accu zit in de bagagedrager en heeft een vermogen van 400Wh. Hiermee kan je zeker wel 100km fietsen bij ideale omstandigheden, uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden en de ondersteuning. Doordat de accu onder de bagagedrager zit ligt het zwaartepunt wel wat meer achterin de fiets. Maar dit hoeft bij normaal gebruik geen probleem te zijn. Het handmatig schakelen gaat wel met een lichte vertraging, het duurt even voordat je merkt dat er iets verandert. Ik heb zelf ook wat meer de automaat gebruikt, dit is handig bij een stoplicht omdat je dan snel vanuit stilstand kunt acceleren. De cadans blijft bij het gebruik van de automaat altijd gelijk waardoor je bij een windje mee soms echt lekker door kunt trappen, zelfs boven de 25 km/u.

Rij-eigenschappen

koga-enova-nuvinci6De E-Nova Nuvinci rijdt redelijk zwaar, dat komt doordat de motor een maximum koppel van 48Nm heeft en omdat de fiets ook nog eens is uitgerust met een naafversnelling in plaats van een derailleur. In vergelijking met andere e-bikes die ik heb gereden was het heel wat meer werken op deze fiets. Tijdens de testritten heb ik ook met windkracht 6 te maken gehad en de fiets had het daarin zeer zwaar, de display gaf aan dat hij maximale ondersteuning gaf maar het schoot niet op en ik kwam amper boven de 18 km/u uit. Maar aan de andere kant moeten we deze fiets ook wel beoordelen zoals hij bedoeld is: zoals eerder aangegeven is dit toch meer een recreatieve fiets of een fiets die je voor stadsverkeer gebruikt. Je hebt hier een prima fiets aan als je op een mooie lente- of zomerdag een stukje wilt toeren, je hoeft dan niet per se snel van A naar B en hebt meer tijd. In die optiek is dit een prima fiets. Wil je echter dagelijks woon-werkverkeer over grotere afstanden gaan doen dan is het aan te raden om te kijken naar een fiets met een krachtigere motor en een derailleurversnelling zoals bijvoorbeeld de Koga E-Lement. De Active Line motor van de E-Nova is trouwens wel stil te noemen, maar dit is ook mede afhankelijk van de cadans. Hoe trager de cadans hoe minder de motor zich laat horen. De Performance Line van Bosch is zeker luidruchtiger. De fiets heeft verder een Feathershock voorvork en een verende zadelpen, hiermee worden oneffenheden in het wegdek goed opgevangen.

Conclusie

De E-Nova Nuvinci is een elektrische fiets die je echt recreatief moet rijden. Ik vind dat hij voor stevig woon-werkverkeer gebruik tekort schiet omdat hij te zwaar trapt en het moeilijker heeft bij stevige wind. Maar voor mensen die meer recreatief rijden of wat meer in de stad rijden is dit wel een prima fiets. Maar daar staat dan wel een zeer gepeperd prijskaartje tegenover want € 3499,- is en blijft een enorme hoeveelheid geld, zeker als je als stel besluit 2 fietsen te kopen. Er zijn ook andere alternatieven die voor minder geld van eigenaar wisselen. Die hebben dan alleen geen Nuvinci Harmony naaf maar dat is nou eenmaal een keuze die je zelf moet maken.

6 Reacties

6 Comments

 1. Koop

  25/03/2017 at 15:58

  zeer veel problemen met de Nuvinci naaf, zal deze nooit meer kopen.

  • Jos

   29/07/2018 at 19:03

   Ik ook heel veel problemen ..

  • Hans v Dorp

   07/06/2019 at 12:27

   Wij hebben in mei 2017 2 koga’s gekocht met de Nuvinci naaf. Bij onze fietsen zijn de naven al een keer vernieuwd (doortrappen) Nu op 3 juni 2019 de fiets weg gebracht van mijn vrouw en weer voor het doortrappen. Ik wordt er niet goed van, ik moet wel zeggen dat de zaak waar wij ze gekocht hebben doet er van alles aan om het voor elkaar te krijgen.

  • j dreezen

   01/10/2019 at 14:36

   Ik heb de zelfde problemen .. Nooit geen Koga meer .

 2. Willem

  02/07/2017 at 10:38

  Ik ben reeds enkele weken aan het zoeken naar een e-bike en heb reeds op een norta M800 gereden met dit soort naafversnelling , deze is geweldig om mee te rijden zolang de naafversnelling het goed blijft doen.
  Bij diverse handelaars worden fietsen met dit systeem niet meer verkocht wegens te veel ellende !
  Blijkt wel dat de gewone nuvinci die niet automatisch schakelt geen problemen kent.

  Zoals bovenstaande reactie op deze test reeds vermeld : zeer veel problemen met nuvinci harmony : dit doet me nadenken om een e-bike met ander soort versnelling te bekijken , testen en dan pas beslissen tot aankoop.

 3. Jan

  14/08/2018 at 15:52

  KTM E-fiets in 2015 gekocht. Had toen nog een 360 Nu Vinci overbrenging.Aanvankelijk zeer veel problemen met deze schakeling. Oorzaak moeilijk te vinden aangezien alles vrij nieuw en er was geen ervaring aanwezig.
  Na ongeveer een jaar sukkelen kwam er ineens een idee om deze 360 om te bouwen naar de toen intussen al standaard 380 overbrenging ( een zwaardere magneetschijf ingebouwd). De magneetschijf van de 360 uitvoering was blijkbaar niet sterk genoeg on een goed functionerende schakeling tot stand te brengen.
  Sinds deze ombouw geen problemen meer!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top