Testen

getest: RAP Tour 7 elektrische fiets

Een goede elektrische fiets, met trapkrachtsensor, handige display, fijne motor, thuisbezorgd en dan onder de 1500 euro. Kan dat?
Volgens RAP fietsen wel. Wij namen de proef op de som met de RAP Tour 7.

RAP hanteert een bijzonder principe. De fietsen worden in Nederland ontworpen, maar gebouwd in China. De software en trapkrachtsensor komen uit Nederland en veel losse onderdelen zijn van Europeesche leverlanciers. Dit alles wordt naar China gestuurd, waar ze er een complete fiets van bouwen….uiteraard met minder loonkosten dan in Nederland.

De complete fietsen gaan vervolgens in een container op de boot, om uiteindelijk in Nederland weer aan land te komen.
Dan worden ze allemaal gecontroleerd en netjes afgesteld voor ze bij de consument worden thuisbezorgd. Ook de gratis onderhoudsbeurt na drie maanden wordt gratis bij je thuis (of op je werk) uitgevoerd. Wij kregen één van de eerste fietsen die geleverd werdt een weekje in bruikleen. Met het verzoek hem eens stevig aan de tand te voelen.

Toegegeven, we hadden zo onze bedenkingen bij zoveel mooie verkooppraat van de leverancier. Zoveel fiets voor (relatief) zo weinig geld, dat klinkt haast te mooi om waar te zijn.

Eerste indruk
De eerste indruk is alvast goed. De fiets heeft een mooie tijdloze champagne-achtige kleur, met sjieke blauwe accenten.
De lak zit er netjes op, lasnaden zijn keurig, onderdelen passen allemaal mooi bij elkaar.
Het betreft hier een fiets met 250 watts motor in het voorwiel, een 7-versnellings achternaaf en een 37 volts accu in de achterdrager.

Daar zien we wel het eerste puntje van kritiek. Om getril en geluid te voorkomen zit rust de accu op 2 kunststof ringetjes die je bij het verwijderen/plaatsen van de accu zelf weer op de juiste plek moet zetten. Dat kan beter. Ook de grote accu en de vrij lompe bagagedrager zijn niet geweldig qua design. Verder laat een rondje om de fiets vooral mooie details zien. Een eenvoudig in lengte verstelbare standaard bijvoorbeeld. Een handige lage instap, roestvrij stalen spaken en goede led koplamp van Spanninga.

Praktijk
Goed, uiterlijk ziet alles er dus prima uit. Tijd om te gaan rijden.
Zitten doe je op een comfortabel gelzadel dat op een verende zadelpen geschroefd zit. Nog meer vering vind je vooraan in de Suntour voorvork, redelijk standaard tegenwoordig.
Op het stuur met blauwe ergo-handvatten vinden we de display waarmee we het elektrische gedeelte aansturen. Uiterst gebruikersvriendelijk. Ook zonder handleiding fietsen we er zo mee weg.

Die console bevat slechts drie knoppen, daarmee kun je weinig verkeerd doen. Met de middelste knop zet je hem aan. Nog een keer op die knop drukken zet de verlichting van de display aan. Zo kun je ook in het donker prima zien wat er gebeurd. Met de onderste knop stel je de ondersteuning in. Bij het aanzetten start de fiets op in de middelste van drie standen. Eén keer drukken zet de fiets in High, nog een keer drukken in Eco, de stand waarin je de minste ondersteuning krijgt. Het bovenste drukknopje gebruik je om te schakelen tussen huidige snelheid, gemiddelde snelheid en afgelegde afstand.

Helemaal bovenin de display is altijd in beeld hoe het met de stroomvoorraad gesteld is. Die wordt in vier streepjes aangegeven, bij twee streepjes is de accu dus nog halfvol. Simpel, toch?

Rij-eigenschappen
We zetten de fiets in de derde versnelling, ondersteuning staat op de middelste stand en we gaan maar eens een stukje fietsen.

Dat gaat soepel. Bijna onhoorbaar helpt de motor je op gang. Deze fiets is uitgerust met een geavanceerde krachtsensor. Die moet ervoor zorgen dat hoe harder jij op de trappers drukt, hoe meer de motor je gaat helpen. En dat blijkt buitengewoon goed te werken. We schakelen ondertussen naar een wat zwaardere versnelling en geven een paar flinke trappen op de pedalen. direct voel je hoe je extra ondersteuning krijgt. Dat gaat allemaal zonder schokken, bokken of extra geluid. Echt heel erg goed! RAP noemt het IPS, Intelligent Pedaling System.Het is hetzelfde systeem dat ook op veel duurdere fietsen van een aantal grote Nederlandse merken zit.

Bij de eerste brug besluiten we eens te kijken wat voor effect de “high” stand geeft. Dus drukken we één keer op het onderste knopje en direct voelen we de extra boost. Opnieuw zonder dat dit schokkerig gaat of dat je het gevoel krijgt dat de fiets er met je vandoor gaat. Bruggen opfietsen was nog nooit zo leuk. Ook de eerste herfststorm is een lachtertje, zonder enige moeite rijden we tegen windkracht 6 in. De enige die daar moeite mee heeft is de accu. Die gaat op deze hoogste stand een stuk sneller leeg.

Snelheid
Als je op een vlakkke weg in de hoogste stand rijdt ga je tot 27,6 km/h. Dat is 10% boven de 25km/h, precies het wettelijk maximum. Fijn als je bijvoorbeeld voor woon-werk verkeer op lange rechten wegen rijdt. Die zijn zo snel voorbij. Boven die 27,6 schakelt de motor netjes uit. Je merkt dan ook meteen dat je met een fiets van 28 kilo op pad bent. Zonder ondersteuning is het echt werken om hem vooruit te krijgen. Maar waarom zou je zonder ondersteuning willen rijden als je zo’n fijn hulpje in het voorwiel hebt?

Voor in de stad is de medium stand eigenlijk perfect. Je rijdt daarmee comfortabel met een mooie snelheid, waarbij je alles nog onder controle hebt en de gewone fietsers niet met te groot snelheidsverschil voorbij schiet.

Accu
Een vraag die ons vaak gesteld wordt is: Hoeveel km rijd je met een volle accu? We kunnen daar geen precies antwoord op geven. Het is van teveel factoren afhankelijk. Wat we wel kunnen zeggen is dat de acccu in de Tour 7 het lang volhoudt. We hebben veel met volle ondersteuning gereden. Reden weg in een te zware versnelling (niet doen!), tegen een storm in en namen express veel hellingen. De actieradius bleek daarbij prima te zijn.

Als de accu dan uiteindelijk toch leeg is kun je hem op 2 manieren opladen. Met de accu in de fiets of je haalt hem er uit als je geen stopcontact in je schuur/berging hebt. Het oplaadsnoer is lekker lang, dus wij lieten de accu in de drager zitten. De lader is erg stil en laad een lege accu in een uur of 5 weer vol.

Remmen en banden
Deze RAP is uitgerust met v-brakes op het voorwiel en een rollerbrake achterin. Die doen hun werk naar behoren, al is het verschil tussen voor en achter vrij groot. De voorrem remt op ons model een stuk steviger dan de achterrem, een kwestie van afstellen.

Over de banden hebben we een beetje onze twijfels. Het is een vaag Chinees merk en we hebben niet voldoende kilometers gereden om de slijtage te kunnen beoordelen. Ervaringen uit het verleden leerden ons dat ze vaak snel slijten en niet al te lekbestendig zijn, maar zoals gezegd….daarvoor moeten we eigenlijk langer testen.

Verlichting en schakelen
De verlichting moet je met de hand aanzetten en werkt op batterijen. Wat ons betreft ideaal. Goedkoop, geen draadjes naar een dynamo of accu die altijd stuk gaan, je gebruikt ze bijna nooit dus gaan de batterijen jaren mee. Zeker nu ze alleen een energiezuinig ledje hoeven te laten branden.

Het schakelen gaat, zoals altijd bij Nexus naven, foutloos. Niet voor niets is dit de standaard in “tour-fiets” land. Je hebt zeven versnellingen tot je beschikking en dat is ruim voldoende. Ook onder druk schakelt de fiets goed. Denk er, zoals bij iedere elektrische fiets, aan dat je in een lichte versnelling wegrijdt. Dit is beter voor de accu en de motor. Zodra je op gang bent kun je zwaarder schakelen.

Conclusie
Kun je een goede(!) elektrische fiets met alle toeters en bellen leveren voor minder dan 1500 euro? RAP kennelijk wel. Wij waren in ieder geval prettig verrast.

Tijdens onze testen vragen we altijd wat willekeurig voorbijgangers eens een ritje op de testfiets te maken. Die waren zonder uitzondering erg enthousiast over deze Tour 7. Vrijwel altijd kwam de vraag…..wat kost dat nou? Het antwoord, nog geen 1500 euro. Dat is nog steeds een heleboel geld, maar vergeleken met het merendeel van de huidige concurrentie is het een koopje.

Zeker als je daarbij ook nog bedenkt dat de fiets gratis wordt thuis bezorgd.

Pluspunten:
prijs
in- en uitschakelen ondersteuning tijdens het rijden
trapkrachtsensor
thuisbezorgd
onderhoudsbeurt thuis of op het werk

Minpunten:
afwerking accu/drager
banden(?)

PS: Als introductieprijs levert RAP de fietsen tijdelijk voor 1349 euro

 

Korte video-impressie:

Meer informatie: TrapRap

 

5 Reacties

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top