e-race

Giant Road E, elektrische racefiets

giant_road_e_plus_1Elektrische mountainbikes had Giant al, nu komen daar ook e-racefietsen bij. Onder de naam Road E+ maakt Giant twee modellen met een gebogen stuur. Tijdens een persintroductie in Oostenrijk werden ze getoond en mocht er door de verzamelde journalisten op gereden worden. Op de diverse internationale Giant websites zijn ze al te vinden, op de NL-versie staan ze nog niet. Misschien omdat Giant Nederland het zelf ook een wat vreemde uitvoering vindt?

Het zijn namelijk standaard e-bikes die in een raceframe gebruikt worden. En dat betekent dat de ondersteuning wegvalt als je harder dan 25km/u gaat rijden. Dat terwijl een beetje wielertoerist al snel 28 km/u rijdt als de weg niet omhoog gaat. En dan mag je dus zo’n 18 kilo meeslepen, want dat is wat de Giant Road E+ weegt. Dat is ruim 2x zo zwaar is als een gemiddelde racefiets. Of daar veel Nederlanders voor te porren zijn vragen wij ons af, zeker gezien de prijs die begint bij 3200 euro!

Klimmen met de Ride E+

giant-road-e-race-ebikeMaar stel dat je graag je fiets meeneemt de bergen in, dan wordt de beklimming van bijvoorbeeld de Mt. Ventoux ook voor mensen met een mindere gezondheid of andere fysieke problemen een prima haalbare kaart. De motor levert je 250 Watt, waarmee je fluitend de top haalt. En als je zelf even stevig meetrapt gaat dat nog heel rap ook. Het afdalen wordt vervolgens een spektakel. Want de frames van de Ride E+ zijn flink langer dan de frames van de ‘normale’ racefietsen. Dat komt doordat de achtervorken langer zijn om ruimte te bieden voor dikke banden, de topbuis is langer en de balhoofdhoek is 1,5 graad minder steil….dit alles zorgt voor 98mm langere wielbasis dan die van de serie Giant Defy racefietsen en geeft een heel stabiel rijgedrag.

Liever een wat snellere e-racefiets? We schreven al eerder over de Haibike XDuro!

De gebruikte banden zijn 32mm breed, voldoende grip en veel comfort dus. En om al het gewicht veilig tot stilstand te brengen zijn schijfremmen gemonteerd op het aluminium frame. Ook goed dat er een stevige QR15 as in zit, de krachten die op de vork worden uitgeoefend door de remschijf (dus alleen vanaf de linkerkant) vragen daar om, dat is uit diverse tests wel gebleken.

Twee versies

Zoals gezegd komen er twee versies, de Ride E+1 en E+2. De eerste is de duurste, 3899 euro en afgemonteerd met een mix van Shimano Ultegra en 105, met Schwalbe banden, 11 speed en hydraulische schijfremmen. De E+2 is 3199 euro en simpeler afgemonteerd. Met Tiagra 10 speed, mechanische TRP schijfremmen en eigen Giant banden.

Ondersteuning

giant-road-e-1-motorDe ondersteuning stopt er mee boven de 25 km/u. Die wordt geleverd door een Yamaha Sync Drive Unit die 250 Watt levert, hij kan echter veel meer (het dubbele). We kunnen ons daarom voorstellen dat mensen die hem kopen snel op zoek gaan naar een dongle om de begrenzer er af te halen. Op het stuur vind je de RideControl display en de knoppen om te switchen tussen Eco, Normal en Power. Geïntegreerd in de schuine buis vind je een 500Wh Lithium Ion accu (400Wh in de E+ 2). Vraag niet hoeveel kilometer je daar mee kunt fietsen, dat is helemaal afhankelijk van de gebruikte stand, je gewicht, de steilte van de berg en nog veel meer factoren.

Meer info vind je hier op de site van Giant

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top