Vanaf 2017 moeten alle fietsers op de snelle elektrische fietsen (speed pedelecs) verplicht een helm op. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft dat definitief besloten.
Aanvulling 21 augustus 2016: De wettelijke eisen voor de helm zijn bekend
In Fietsland Nederland een lastige discussie. Wij zijn zo gewend aan fietsen zonder helm dat dit soort wetten tot veel gemopper leidt….terwijl als je er even over nadenkt zo’n wet best nodig is. In andere landen beschouwt men het al jaren als heel normaal om een helm te dragen wanneer je fietst. In Duitsland, Zwitserland en Scandinavie draagt bijvoorbeeld bijna iedere fietser een helm. Het begint daar al wanneer de kinderen leren fietsen….zal het in Nederland ooit zover komen?
Tot 2017 zal de snelle elektrische fiets worden beschouwd als een snorfiets, maar daarna als een brommer. Dat houdt dan in dat berijders vanaf dan een helm moeten dragen, 16 jaar moeten zijn, een brommerrijbewijs dienen te hebben en een kentekenplaat op de fiets moeten bevestigen. Wat voor soort helm het precies moet worden wordt nog onderzocht. Maar als het aan minister Melanie Schultz van Infrastructuur ligt wordt het een helm die lijkt op een bromfietsmodel. Schultz heeft dus vastgehouden aan haar plan voor de helmplicht voor snelle e-bikes. Ook al waren branchevereniging Bovag, RAI Vereniging en de Fietsersbond tegen dit plan. Ook GroenLinks en SGP bleken niet blij met de stap van Schultz. Reden is onder meer dat men bang is dat de verplichting om een helm te dragen drempelverhogend zal werken. Hierdoor zouden mensen die nu nog overwegen de auto te laten staan voor de fiets, toch maar in hun vervuilende vierwieler blijven zitten.
Wat voor helm?
Het gaat tot nu toe alleen om de speed pedelecs, oftewel e-bikes die tot 45 km/u kunnen halen. Daarmee valt het rijwiel straks in de bromfietscategorie. Fietshelmen voldoen niet meer bij deze snelheden, vindt de minister. Een helm voor de snelle e-bike moet daarom aan dezelfde eisen voldoen als een bromfietshelm. Er worden volgens Schultz al speciale helmen ontwikkeld voor deze snelle elektrische fietsen. Ze kan zich ook voorstellen dat er een variant komt die inzit tussen fietshelm en brommerhelm. “Daar sta ik voor open”, zei ze eerder al.
Handhaving en ongelijke rechten
Naast de tegenzin van de diverse belangenpartijen vanwege tegenvallende verkopen, milieueffecten, en andere redenen is er ook nog het probleem van de handhaving. De politie heeft nu al geen tijd of mankracht om bellende fietsers te bekeuren. Hoe moeten ze dan de helmplicht wél gaan handhaven? Aan de buitenkant is namelijk niet te zien of je met een snelle of een gewone elektrische fiets te maken hebt. Dan is er ook nog de rechtsongelijkheid. Waarom hoeven wielrenners helemaal geen helm op, terwijl die ook geregeld met dit soort snelheden over het fietspad razen? Over het fietspad gesproken…ook daar wordt nog over nagedacht. Want het snelheidsverschil tussen een 4-jarige op zijn/haar eerste fietsje en een forens op speed e-bike wordt wel erg groot. Kunnen die nog wel samen op hetzelfde fietspad terecht? Misschien tijd om te verhuizen naar de autoweg? Of extra fietspaden aanleggen voor snellere weggebruikers? Je ziet het…meer problemen dan oplossingen op dit moment. Wordt ongetwijfeld vervolgd…
