Uitgelicht

Helm voor elektrische fiets, de eisen zijn bekend

helm-ebikeOp initiatief van RAI Vereniging is binnen NEN (Nederlands Normalisatie instituut) gewerkt aan een norm voor een helm voor speed-pedelec rijders. Dit omdat de wet voor snelle elektrische fietsen (sneller dan 25 km/u, met een maximum van 45 km/u) begin volgend jaar veranderd. Om gebruikers van deze speed e-bikes (S-EPAC) te voorzien van een geschikte helm, heeft een internationale projectgroep nu de eisen aan een dergelijke helm in de norm NTA 8776 vastgelegd.

De nieuwe norm is nu beschikbaar bij NEN, daarmee kunnen fabrikanten beginnen met het maken van veilige helmen die aan de eisen van de nieuwe wet voldoen. De nieuwe norm is grotendeels gebaseerd op de oude norm EN 1078 voor fietshelmen. Speed e-bikes vallen volgens Europese richtlijnen in dezelfde categorie als een bromfiets. In Nederland geldt dan ook een bromfietshelmplicht (helm volgens ECE R22) bij het gebruik van een speed e-bike.

Berekend op hogere valsnelheden
In afwijking van de bromfietshelmplicht mag in Nederland vanaf 2017 ook worden gebruikgemaakt van een helm die voldoet aan NTA 8776. Een helm die voldoet aan NTA 8776 lijkt op een fietshelm, maar is berekend op hogere valsnelheden en beschermt een groter deel van het hoofd. In vergelijking met een fietshelm biedt de helm met name meer bescherming voor de slapen en de achterkant van het hoofd.

helm-speed-ebike

 

Binnen drie jaar naar Europese norm
NTA 8776 is opgesteld door een internationale projectgroep met de ambitie om binnen 3 jaar van NTA 8776 een Europese norm te maken. Dat er nu toch eerst een NTA is gepubliceerd, heeft te maken met wijzigingen in Nederlandse wet- en regelgeving per 1 januari 2017.

Om aan te tonen dat een helm aan de norm voldoet zijn certificeringseisen gemaakt. Fabrikant moeten hun helm laten testen, waarbij wordt gekeken of deze aan de gestelde eisen voldoet. Als dat zo is mag er een speciale markering in de helm gezet worden. Het certificeringsschema en de markering zijn nog in ontwikkeling, maar zullen 1 januari 2017 gereed zijn.

De projectgroep die de NTA 8776 norm heeft opgesteld bestaat uit diverse partijen uit de fietsbranche: ABUS, Accell Group, BBB Cycling, het Belgische instituut voor verkeersveiligheid, Bell Sports, CONEBI, Gazelle, KASK, MET Helmets, Pon, RAI Vereniging, Riese & Müller, TASS International en TNO.

Wanneer zijn dit soort helmen te koop?
Vanuit RAI Vereniging wordt aangegeven dat het nog wel even duurt voor de eerste helmen die aan de nieuwe normering voldoen in de winkels liggen. De verwachting is dat fabrikanten deze helmen echt moeten ontwikkelen en produceren, en dat dit wel een paar maanden kost. Daarnaast moeten ze nog gekeurd worden, omdat ze uiteraard aantoonbaar aan de eisen moeten voldoen.

Aanpassing regelgeving
De Nederlandse regelgeving (het RVV) inzake helmdraagplicht gaat aangepast worden; waar nu nog staat (in art. 60) dat er een R22 helm gedragen moet worden, komt een toevoeging dat voor speed pedelecs ook een helm gedragen mag worden die voldoet aan NTA 8776. Dat zal naar verwachting in het najaar van 2016 gebeuren.

Bron: Tweewieler.nl

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top