Informatie

Kooptips voor elektrische fietsen

Van plan om een elektrische fiets te gaan kopen?

Let dan op de volgende punten:

  • Bedenk van tevoren goed waar je de fiets voor gaat gebruiken. Als het een boodschappenfiets wordt, heb je niets aan een carbon reisfiets van 6000 euro.
  • Oriënteer je eerst goed via bijvoorbeeld deze site of op een testdag of beurs. Op deze manier kun je misschien alvast een voorkeur voor een bepaald model krijgen. In dat geval kun je op zoek naar een dealer die dat merk voert. Dit scheelt veel tijd, en als je direct naar “zomaar” een dealer gaat zal deze je in veel gevallen toch vooral richting “zijn” merk sturen.
  • Koop nooit een fiets zonder er eerst een proefrit op te maken. Zelfs de duurste fiets zal niet lekker rijden als je er niet goed op zit. Een goede fietsenmaker zal de fiets ook goed voor je afstellen. Rijd echt even een half uurtje zodat je je een goede mening kunt vormen. Met een blokje om zal iedere fiets prima lijken.
  • Als je een lange-afstandsrijder (ritten van +80 kilometer) bent, is het misschien handig om een 2e accu aan te schaffen. Doe dit dan direct bij de aanschaf van de fiets. Dan kun je nog wel wat over de prijs onderhandelen.
  • Check van tevoren hoelang het duurt om een lege accu te laden. De nieuwste laders kunnen een accu soms al in 2 uur opladen. Snel genoeg om bijvoorbeeld tijdens een lange lunch weer flink wat bij te laden.
  • Ga er niet van uit dat duurder altijd beter is. Heel goedkoop zullen elektrische fietsen voorlopig niet worden. De accu’s zijn duur en de ontwikkelingskosten moeten natuurlijk terugverdiend worden.  500 euro extra voor een model van carbon dat slechts een kilo lichter is, is natuurlijk duurkoop. Voor dat geld kun je beter een lekker weekje fietsvakantie boeken.
  • Elektrische fietsen zijn zwaar. Denk daaraan als je de fiets vaak mee wilt nemen achter op de auto. Kan de drager dit aan en net zo belangrijk, kan je rug dit aan? Er zijn speciale dragers op de markt met een mechanisme om zware fietsen makkelijker op en af te laden. Sommige fietsendragers kunnen maar 50 kilo dragen, met 2 elektrische fietsen ga je daar al snel overheen. Er zijn speciale dragers die je zwaarder mag belasten.
  • Ivm met het bovenstaande punt kan het handig zijn om een fiets te nemen met afneembare accu. Dan kun je deze in de kofferbak leggen en daarmee de fiets minimaal 2,5 kilo lichter maken. Dat scheelt toch flink voor de kogeldruk.
  • Elektrische fietsen zijn kostbaar en gewild, sluit dus altijd een goede verzekering af. Zie ook de pagina over verzekeringen op deze site.

 

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top