Nieuws

Li-Ion of LiFePo4 accu in je elektrische fiets

lifepo4 accu elektrische fiets

lifepo4 accu elektrische fietsEr zijn ondertussen zo’n 1 miljoen elektrische fietsen in omloop, een gigantisch aantal. De meeste daarvan zijn in de afgelopen 4 á 5 jaar verkocht. En dat geeft nu een soort babyboom effect. Die eerste generatie elektrische fietsen doen het namelijk nog prima….alleen de accu’s beginnen nu in grote getale de geest te geven. Vervangen gaat pijn in de portemonnee doen. Want voor een nieuwe accu ben je zo 400 euro kwijt.

Ondanks dat vaak beloofd wordt dat accu’s wel 1000 keer kunnen worden opgeladen, komt men er nu wel achter dat een “standaard” Lithium Ion accu het na 5 jaar wel voor gezien houdt….als je die vijf jaar al haalt. We krijgen zelfs wel meldingen van batterijen die na 3 jaar al vervangen moeten worden. Als je dan een rekensommetje maakt zijn het wel erg dure kilometers geweest. Het wrange is dat het daarbij niet uit maakt of je de e-bike veel of  weinig gebruikt hebt, de accu’s worden namelijk ook zonder ze te gebruiken slechter. Dat heeft te maken met de chemische reacties in een Lithium Ion accu.

De nieuwste generatie accu’s worden anders gemaakt. Ze hebben verschillende aanduidingen, maar het komt er allemaal op neer dat het Lithium IJzer Fosfaat accu’s zijn. Met een levensduur van wel 10 jaar en ze kunnen ook nog eens vaker opgeladen worden dat de Li-ion versie!

Toch worden ook in 2013 de meeste elektrische fietsen nog met een Lithium Ion batterij uitgerust. Waarom? Uit kostenoogpunt. Voor fabrikanten is een Li-Ion accu goedkoper, en aan de vervangingsaccu wordt nog een keer verdiend.

Het kan uiteindelijk dus een stuk voordeliger voor je zijn om bij aanschaf direct al iets meer uit te geven aan een fiets met zo’n LiFePo4 accu. Die meerprijs verdien je dubbel en dwars terug als je niet al na drie jaar een nieuwe accu hoeft te bestellen.

Ga je je binnenkort oriënteren op een nieuwe elektrische fiets? Zoek dan naar een stickertje met daarop één van de volgende afkortingen: LiFePo4, LiFeYPo4, LP4, LFP, LFP4. Dan weet je in ieder geval dat het met de levensduur van de accu wel snor zit.

Zit er een plakker op met één van deze afkortingen: Li-Ion, Lipo, Li-Po, Lithium-Ion, Lithium-Polymer, dan dan is het geen LiFePo4 accu en weet je dat je over een paar jaar een de accu moet vervangen. Dat hoeft niet perse slecht te zijn, als de rest van de fiets OK is en de prijs is dat ook kun je met een Li-Ion fiets ook prima uit de voeten. Dat hebben de afgelopen 5 jaar wel uitgewezen!

9 Reacties

9 Comments

 1. Pingback: Gebruikte elektrische fiets aanschaffen - Elektrabikes.nl | Elektrabikes.nl

 2. Mw. J.E. Riksman

  12/08/2014 at 14:22

  Ik ben op zoek naar acculaders voor deze fietsen. Ik heb er 2, maar de laders ontbreken. Waar zijn deze te koop?

 3. H.Coolen

  24/04/2016 at 16:35

  Welke E-Bikes maken gebruik van een lifepo4 accu?
  IK kan er geen vinden.

  • Ed

   08/05/2016 at 07:53

   Hallo,

   Bij Keola fietsen hebben ze fietsen met LLHP,dit zijn dezelfde accu,s als LiFePo4
   Deze fietsen zijn fantastisch!!!
   Ik ga de Keola Texel herenmodel aanschaffen….

   Mvg; E.A van den Thoorn

   • H. Cohe

    24/12/2016 at 15:52

    Wij hebben inmiddels, 6 maanden geleden, 2 Keola’s Zeeland aangeschaft met de Lifepo4 accu’s. Ze lopen fantastisch. De accu’s hebben 3,5 tot 10 jaar garantie afhankelijk van het model.

 4. Hc holstein

  01/06/2016 at 20:49

  Heelaas heeft mijn man al binnen 3 jaar een nieuwe accu maar nu moet mijn fiets ook prezies 3 jaar 3500 km gereden nu kan ik geen nieuwe accu krijgen duurt ongeveer een jaar als ze weer leverbaar zijn in ben perplex samen de fietsen gekocht b7j halfords april 2016 een union 1300 euro per stuk wat nu mc h8lstein tel nr 0650587074 ik voel ke echt belazerd door halfords we hebben alleen A O W dit is een grote terleurstelling

 5. callemein rita

  18/08/2018 at 18:03

  ik ben op zoek achter een batterij lion mn accu10 ah waar kan ik deze nog verkrijgen

 6. Martin Albers

  16/12/2018 at 23:58

  Twee en een half jaar gefietst, 5000 kilometer, met mijn Giant dirt-e.
  Nu haal ik nog maar 40 kilometer uit mijn accu. Nieuwe accu : 650 euro!!!
  Diefstal!!!!!

 7. engels

  15/06/2019 at 22:54

  Ik heb een Koga met zo’n nieuwe accu en die is na 3 jaar kapot, nieuw 730 euro. Koop een goedkope fiets met goedkope accu dan ben je slimmer af. De Sparta van mijn vrouw is ook continue ellende met afstellingen en sensoren.
  kwaliteit van de fietsen en van de accu’s is ondermaats

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top