45kmh

Maserati MC Trofeo, elektrische racefiets van 10 mille

Automerken doen zich ook graag een beetje groen voor. Zo ook het benzineverslindende Maserati. In navolging van veel andere automerken, komen ze met een elektrische fiets onder eigen merknaam. Dus heb je altijd al eens Maserati willen rijden, dit is je kans.

Het is een stuk goedkoper dan een Quattroporte, maar gezien we het hier over een fiets hebben is de adviesprijs van 9.999 euro natuurlijk nog steeds een smak geld. De fiets is ontworpen door het Diavelo designteam in samenwerking met Bafang en uiteraard Maserati zelf. Hij krijgt de naam Maserati MC Trofeo mee en wordt aangedreven door een Bafang M800 middenmotor die speciaal voor sportieve fietsen is ontwikkelt. Deze is vrij klein en in het frame geïntegreerd, hij drijft daar de trapas aan. Die motor gaat, zoals bij alle e-bikes, pas wat doen als je met beide benen zelf trapt. Alleen je rechtervoetje gebruiken is dus niet voldoende. Tijdens de German Design Award kreeg de Maserati e-bike de gouden medaille in de categorie E-Rennrad.

Het ‘motorblok’ weegt slechts 2,3 kilo, levert 200Watt en 55Nm uit een 200Wh accu. Die stroomvoorziening zit verstopt’  in de schuine buis. Samen met de accu komt het complete gewicht van de aandrijving op 4.4 kilo. De fiets kan ingesteld worden op 25, 32 of 45 km/u. Bedienen doe je via een 2,2″ TFT-scherm op het stuur in combinatie met een flip-schakelaars. De nadruk is gelegd op kracht en koppel. Snelheid was minder van belang, want de topsnelheid is met zo’n fiets natuurlijk zo bereikt.

150 kilometer?

De makers denken dat de aandrijving meestal op 25km/u staat, omdat je hem vooral bij optrekken en bergop fietsen gebruikt. Vanwege het lichte gewicht is gewoon fietsen zonder ondersteuning prima te doen. Daardoor verwachten ze dat een actieradius van 150 kilometer haalbaar is. Lijkt ons een tikkie optimistisch, maar wie weet.

Het frame van de MC Trofeo is van aluminium, de voorvork, het stuur en de hoge DT-Swiss velgen zijn van carbon. Schakelen gaat met -uiteraard- elektronische Shimano Ultegra Di2 onderdelen, 11-speed. Verder Dura-Ace schijfremmen, rubbers van Pirelli en een prachtige Maserati spoiler achterop.

Iets voor jou? Nog even geduld dan, de MC Trofeo komt in het voorjaar van 2019 op de markt. In drie kleuren, rood, blauw en groen.

 

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top