Nieuws

Meer ongelukken met de elektrische fiets

Op de site van Tweewieler.nl (een website voor de fietsvakhandel) staat een artikel over ongelukken met elektrische fietsen bij ouderen.

“Volgens een onderzoek door de Fietsersbond lopen senioren een drie maal hoger risico op letsel bij fietsongevallen. Vooral e-bikes kunnen gevaarlijk zijn. Veel voorkomende ongelukken onder fietsende senioren zijn vallen bij het opstappen, een obstakel over het hoofd zien, schrikken van achterop komende scooters en wegglijden. De Fietsersbond onderzocht samen met senioren welke mogelijkheden er zijn om het rijden op een gewone fiets veiliger en gemakkelijker te maken.” 

Uit de test concludeerde de bond dat er voor leveranciers een gat in de markt is voor veiliger onderdelen. Een conclusie die niet helemaal klopt. Er is namelijk al een enorm aanbod aan goede pedalen, verlichting en spiegels…..die worden alleen meestal wegbespaard door fabrikanten om onzinnige produkten als verende zadelpennen en voorvorken te kunnen monteren. Ook richtingaanwijzers zijn er al in diverse soorten en maten.

In de reakties onder het artikel onder andere gepleit voor een lagere maximum snelheid….nooit doen natuurlijk. Dan wordt de e-bike veel minder interessant om in te zetten als alternatief voor de auto bij woon-werk verkeer. Wij zouden zelfs liever naar de 30km/u gaan!

Wat we zouden moeten doen is, als consument, blijven aangeven dat we niet voor onzin willen betalen. Dus geen (duurdere) “e-bike banden” met lagere rolweerstand, niet werkende (maar wel zware) vering in de voorvork, cruisecontrol software en meer van dit………nee, we willen voor senioren fietsen die de ondersteuning er rustig in laten komen, zonder schokken. Displays met knoppen die te bedienen zijn zonder je handen van het stuur te hoeven halen, automatische verlichting via de naaf en fatsoenlijke remmen! En vraag als je het nodig hebt je fietsenmaker er een goede achteruitkijkspiegel op te zetten. Zo kan iedereen veilig op pad!

1 Reactie

1 Reactie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top