Nieuws

Nieuwe achterwielmotor met 5 versnellingen in Sparta R 5e

In het 2017 model van de Sparta R5E elektrische fiets zit een compleet nieuw ontwikkelde achterwielmotor. Dat is een bijzonder geval, want het is er één met 5 ingebouwde versnellingen. Gedurfd, want met dit soort naafversnellingen in combinatie met een motor zijn in het verleden flink wat problemen geweest. Dat is dan ook de reden dat deze Sunrace Sturmey-Archer 5-speed IHG (zoals hij volledig heet) van de grond af aan speciaal voor e-bikes ontwikkeld is en extreem goed getest is. Ook bijzonder is dat zo’n mooi stuk nieuwe techniek in een elektrische fiets van ‘slechts’ 2000 euro zit! Over de fiets schreven we al eerder – check -, hieronder gaan we wat dieper in op de motor.

Internal Hub Gear

De nieuwe motor met IHG (Internal Hub Gear) ziet er in een exploded view schitterend uit. De versnellingen zie je aan de rechterkant, net voor de drie bevestigingsbouten, even klikken voor een grotere weergave.

Motor Sparta R5E, naafversnelling

Verhouding voor in de stad

De motor in de nieuwe Sparta R 5e heeft 40Nm aan koppel, dat is ruim voldoende kracht om je lekker door de stad te helpen. De 5 versnellingen hebben niet te grote onderlinge verschillen. Dat is vooral fijn als je veel in de stad fietst. Het verschil in omwentelingen tussen de ene en de volgende versnelling is dan lekker klein. Het is nadelig als je heel sportief en dus snel in het buitengebied wilt rijden….dan mis je misschien net die ene echte zware versnelling om wordt je dus verplicht om met een hoge cadans te fietsen. Directe aandrijving wordt behaald in de 3e versnelling, en het complete bereik is 242%. Voor wie dit soort getallen niets zegt, Wikipedia legt het mooi uit. In het kort komt het er op neer dat hoe hoger het percentage, hoe groter het verschil tussen de lichtste en zwaarste versnelling is. De veelgebruikte Nexus 8 naaf heeft bijvoorbeeld een bereik van 307%…in 8 versnellingen, dat wel. Gewoon even een proefrit maken is altijd een goed advies, dan weet je gelijk hoe het schakelt en of je de verhouding fijn vindt.

Uitgebreid getest

In eerdere naafversnellingsmotoren waren problemen aan de orde van de dag. In die valkuil wilde Accell (het moederbedrijf van Sparta) niet trappen. De motor is daarom niet alleen heel uitgebreid in het lab getest, maar ook bijna een jaar in de praktijk. Zoals gezegd zit deze naaf in de R5E, een e-bike van 2000 euro. Niet de hoofdprijs, er is dan ook wel een beetje bezuinigd op het type motor. In deze elektrische fiets dus geen ION technology, maar een ander soort motor. Accell benadrukt dat het wel een hele stille motor is met ION-achtige karakteristieken.

6 Reacties

6 Comments

 1. Rob Dankers

  14/10/2018 at 08:49

  Ik heb begin dit jaar een Sparta R5te LTD gekocht waar deze naaf met ION motor in is verwerkt. Tijdens het (stevig) doorfietsen slaat de aandrijving wel eens een tandje of wat door. Hoe komt dit en is dit schadelijk voor de aandrijving.

 2. F Marks

  11/12/2018 at 13:45

  Ik heb onlangs ook deze fiets aangeschaft en heb dit probleem ook opgemerkt. Wat ik heb gemerkt is, dat wanneer je bij het schakelen even een slag of 2 terugtrapt en dan weer begint met fietsen het probleem niet of nauwelijks optreedt. Wel heb ik de afstelling van de versnelling na laten kijken bij de dealer.
  Oorzaak zou overigens kunnen zijn, dat de motor iets gaat voorlopen op de trapsnelheid waardoor je bij doortrappen even ervaart, dat de palletjes weer in de tanden moeten grijpen. Mijn dealer vond dat een logische suggestie 😀. Ik test af en toe wel even zonder ondersteuning om te zien of het probleem dan niet optreedt. Veel plezier met fietsen.

 3. I Hartveld

  10/06/2019 at 18:33

  In februari 2019 heb ik ook een sparta R5Te Ltd met een e-motion systeem. dus een motor met ingebouwde naaf ( 5 versnellingen) Direct bij aflevering melde ik dat de fiets geregeld een tandje of wat doortrapte.
  Volgens de fietsenwinkel was het de nieuwigheid en dit moest zich nog allemaal stellen en zetten.
  Ik als leek heb dit voor zoete koek geslikt, Inmiddels ben ik twee maal terug geweest met mijn fiets en eindelijk hebben ze toch moeten toegeven dat dit niet te stellen was en de fiets is dus eindelijk retour naar de fabriek gegaan alwaar ze een nieuw naaf in de motor hebben geplaatst.
  Nou daar is hij dus lekker van opgeknapt NIET DUS !!! nu weer inmiddels 15 km verder trapt hij weer vrolijk door, erg hindelijk, Dus maar weer contact opnemen met de fietsenwinkel en als je dan nog een beetje service zou krijgen ( wat je wel zou verwachten als je net een nieuwe fiets heb gekocht ) maar ook dit niet .
  Inmiddels ben ik zeeeeer ontevrede met mijn nieuwe Sparta en de sparta dealer .

 4. I Hartveld

  07/07/2019 at 09:59

  Om terug te komen op mijn klacht van dd 10-06-2019.:
  Inmiddels nu in Juli 2019 heb ik een geheel nieuwe fiets , dit geregeld door mijn Sparta dealer.
  Ondanks hij het mega druk had heeft hij wel voor een nieuwe fiets gezorgd en zijn alle problemen uit de wereld geholpen.
  Ik rij inmiddels weer een tijdje vrolijk rond op mijn nieuwe Sparta R5 Te ltd met een versnelling die nu niet meer doortrapt.
  Ik ben nu tevreden met mijn fiets en ook de Sparta dealer heeft het allemaal keurig geregeld en is het allemaal heel goed opgelost.

 5. F Marks

  08/07/2019 at 13:53

  Inmiddels is mijn versnelling al 5 keer afgesteld en nog steeds trapt hij vooral in de derde versnelling af en toe door. Het is een ontzettend prettige fiets maar voor 2000 euro verwacht ik wel dat alles perfect werkt. De dealer gaat nu zelf de fiets op langere afstand uitproberen en hopelijk ontdekt hij dan ook dat het niet klopt. Wordt dus vervolgd

 6. M. van Berkel

  24/07/2019 at 17:31

  helaas heb ik ook de zelfde problemen als hierboven wordt vermeld.Doortrappen van de ketting.
  Ik ben ook al 4 maal bij dealer geweest maar het zou niet aan de afstelling van de versnelling kunnen liggen.
  Maar waar dan wel aan??? dat weet hij niet.
  Als ik dus een beetje kracht op de pedalen zet trapt hij geregeld door.
  verder is het een fijne fiets maar helaas technisch niet geheel in orde.
  Ik heb de fiets nu een maand maar ben huiverig over hoe dit probleem zich zal gaan voortzetten als de fiets een jaar oud zal zijn ?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top