Ombouwkits

Een vraag die vaak langs komt is de volgende: Moet ik per se een nieuwe fiets kopen als ik elektrisch wil rijden? Mijn huidige fiets is nog niet zo oud, ik krijg er bijna niets voor terug als ik hem inruil en een nieuwe elektrische fiets kost een lieve duit. Kan dat niet anders?

yamaha-opvoeren-ebikeDat kan! Met een ombouwkit.
Dit is een set onderdelen waarmee je je “gewone” fiets ombouwt tot een elektrische. Er zit natuurlijk een motor in de kit, meestal een compleet nieuw voor- of achterwiel met een motor in de naaf. Daarnaast natuurlijk een accu, de nodige kabels, trapsensor en soms ook een stuurdisplay. En als je geluk hebt ook een duidelijke handleiding.

Prijzen variëren van 350 tot wel 1900 euro. Afhankelijk van de capaciteit van de accu, de motor en uiteraard de algehele kwaliteit. Als je zelf geen twee linkerhanden hebt is dit een klus die best zelf te doen is. Ben je minder zeker van eigen kunnen, dan moet je het toch door de vakman laten doen. Een goede fietsenmaker zal je er zeker mee willen helpen, tegen betaling uiteraard.
Er komen iedere maand wel aanbieders bij, want elektrische fietsen zijn “booming”.

We geven hieronder wat links naar een aantal aanbieders, verre van compleet. Klik op het merk om naar de site van de leverancier te gaan:

 • Ebike-efos, diverse ombouwsets. Vanaf 475 euro.
 • Ebike-kit.nl, 599 euro voor een complete kit incl gebruiksaanwijzing. Bouwen ook in tegen meerprijs.
 • E-Fietsspecialist, beginnen met een budgetpakket voor 495 euro.
 • Fietsunie, specialist in ombouwsets en onderdelen. Vanaf 499 euro, in Emmen.
 • Fiets Ombouwcentrum Nederland, Ombouwsets met voorwiel motor en Bafang middenmotor. Vanaf 599 euro.
 • FHMMotor, complete kit, vanaf 659 euro. Ook een installatieservice.
 • Green Drive, ombouwset voor 680 euro, ombouwen voor vast tarief van 140 euro. Gevestigd in Oostrum, Limburg.
 • R-A-T Holland, diverse uitvoeringen. Prijzen beginnen bij 369 euro.
 • Wil je een link toegevoegd hebben, neem dan even contact op via het formulier op onze site.

In de mei (2013) uitgave van het magazine ‘FietsActief’, wordt de proef op de som genomen met een e-bike ombouwpakket van V-Fiets. De redactie heeft een handige Harry de opdracht gegeven met het pakket van aan de slag te gaan. De man moest zijn oude gewone fiets ombouwen naar ééntje met elektrische ondersteuning. In het artikel een leuk verslag van de problemen waar hij tegenaan liep tijdens zijn klus. Eindconclusie is dat je twee (liever nog drie) rechterhanden nodig hebt, maar dat het eindresultaat wel een hele fijne elektrische fiets is. Meer informatie hierover vind je in het artikel over de betreffende uitgave van FietsActief.

Houd er wel rekening mee dat de garantie op je fiets meestal verloopt als je er dit soort grote wijzigingen aan doet!

2 Reacties

2 Comments

 1. Casper

  07/02/2018 at 21:31

  ik heb bij fietsunie mijn fiets laten ombouwen tot e bike. geweldig. nu een half jaar verder en nog net zo blij als dag 1. dit had ik veel eerder moeten doen.
  ik ben zelf 2 meter lang en heb dus een grote fiets nodig. mijn formaat fiets(70cm) is al moeilijk te krijgen en in e-bike versie al helemaal niet. kom niet eens in de buurt.dus dit is voor mij DE oplossing. vriendelijk personeel, redelijke prijs en zeer goede kwaliteit en netjes afgewerkt.

 2. vincent

  14/02/2019 at 18:20

  Misschien een tip bij het samenstellen van de z.g. ombouwpakketten, een configurator op de website?
  Ik snap dat het een hoop werk is, maar het voorkomt ook een hoop.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top