Nieuws

Opgevoerde e-bike op rollenbank

Gaat de politie je elektrische fiets binnenkort op de rollenbank zetten? Wel als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt. Die maken zich grote zorgen over het steeds populairder worden van opgevoerde e-bikes. In onderstaand filmpje legt de woordvoerster uit dat ze het heel gevaarlijk vind als een opgevoerde fiets sneller dan 30km/u over de grachtengordel in Amsterdam gaat rijden.

Meten met verschillende maten

Ze heeft hier wel een punt. Maar hoe dit praktisch uitgevoerd zou moeten worden verteld het verhaal niet. Gaat oom agent straks op jouw e-bike zitten op de rollerbank, zelf trappend? Het is niet als bij een brommer waar je alleen de gashendel hoeft open te draaien.

Wij zijn ook niet voor het opvoeren, maar vinden het op zicht wel vreemd dat opgevoerde fietsen, die sneller dan 25km/u rijden, kennelijk hard aangepakt moeten worden, terwijl wielrenners en legale speed-pedelecs wel sneller mogen. Om nog maar te zwijgen over de ongelijkheid in de helmplichtwet. Waarom is die er nu wel voor speed-pedelecs, maar niet voor wielrenners? Met twee maten meten noem je dat, toch? Wat minder betuttelen en wat meer toekomstvisie, dat lijkt ons nou een goed plan.

Het probleem is uiteindelijk natuurlijk niet de fiets, maar de bestuurder. Voorlichting en gezond verstand gebruiken lijkt ons meer nut hebben dan stemmingmakerij en de politie opzadelen met nog meer taken. Er is al te weinig blauw op straat om alle mensen die tijdens het fietsen meer op hun telefoonscherm dan op de weg letten in het gareel te houden. Daarnaast lijkt het ons best een goed streven voor Amsterdam om meer mensen uit de auto te krijgen. Dat kan prima door het fietsen te stimuleren, misschien wat meer aandacht voor veilige fietspaden? Daar pleit VVN trouwens ook voor, we zijn dus best blij met ze.

Hieronder het fragment van AT5:

2 Reacties

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top