De mensen achter de elektrische fietsen van het merk Peper hebben een eigen kijk op de ideale e-bike. Wij testten de Peper SQ 7.3 om uit te vinden of we hetzelfde zien als Pieter, Eddy, Pascal En de Rest.
Peper e-bikes worden ontwikkelt in Flevoland en gemaakt in het Verre Oosten. De filosofie achter het merk is dat er vooral naar ergonomie en gebruiksgemak wordt gekeken. En dat is bij de SQ 7.3 goed gelukt. Zo die conclusie is er alvast maar uit, onze praktijkervaringen lees je hieronder in deze review.
We hebben hier te maken met een elektrische fiets met een voorwielmotor. Bij Peper zijn ze daar nog steeds fan van, ondanks de snelle opkomst van goede middenmotoren. Waar wij van Elektrabikes vooral de voordelen van de middenmotor zien (gewicht laag in het midden, aandrijving op de trap-as, wielen makkelijk te verwijderen bij lekke band), zien ze dat bij Peper toch anders. Hun voorwielmotor is namelijk heel stil, veel stiller dan de Bosch, Bafang, Steps of Panasonic middenmotoren. En dat is fijn! Daarnaast is er met een voorwielmotor veel minder slijtage op de ketting en tandwielen, daar hebben ze ook een punt. En eerlijk is eerlijk, deze fiets blijkt fantastisch te rijden.
Bij Peper geloven ze niet zo in verende voorvorken, daar kunnen wij ons in vinden. Die dingen zijn nodeloos zwaar en in de praktijk werken ze nauwelijks. Beter is het om het comfort uit de banden te halen, en dat zijn ze gelukkig met ons eens. Er worden dikke ballonbanden gemonteerd die soepel rollen, veel grip geven en veel hobbels dempen.
Peper bikes in de praktijk
Onze fiets was uitgevoerd met een twee accu’s, die hangen aan beide zijden van het achterwiel. De bediening van de e-bike is bijna te simpel voor woorden. Op de accu een knopje van 0 naar 1 zetten, vervolgens op het stuur de bediening aanzetten en wegfietsen. Die bedieningsunit zit naast het linkerhandvat. 1 knop om de display te bedienen en een draaischijf om de ondersteuning te regelen. Kind kan de was doen en te bedienen zonder je handen van het stuur te halen. Er zitten ook nog 7 versnellingen op. Die bedien je met de shifters bij het rechterhandvat. In het midden van het stuur vind je de display. Hierop zie je hoeveel sap er nog in de batterijen zit, hoe hard je fiets of hoeveel watt er wordt geleverd. Ook wordt er bijgehouden hoeveel kilometer je al hebt gereden, kun je switchen tussen verschillende waardes en er zit verlichting op. Daarnaast is er een versnellingsindicator, die laat ‘GEAR’ zien op het scherm als het beter is om op- of af- te schakelen.
De ondersteuning is indrukwekkend. De eerder genoemde draaischijf heeft een schaal van 1 tot 9. Zo tussen de 3 en 5 is het al heerlijk fietsen, met een kilometertje of 22 per uur. Er is geen PAS-sensor aan boord, de motor levert dus altijd evenveel kracht, zolang je de pedalen maar ronddraait.
Zo’n PAS sensor meet hoeveel kracht je zelf geeft. Als je heel hard je best doet, bijvoorbeeld bij veel tegenwind, weet de computer dat je extra hulp nodig hebt. De motor gaat dan harder werken. Bij deze e-bike is die luxe niet aan boord. Maar dat blijkt geen probleem.
Ga je naar stand 7 of hoger, dan wordt de Peper extra pittig. Hij stopt pas met meehelpen bij 28 km/u, en levert soms bijna 400Watt…..en dat is heel wat. Eén van onze testpersonen vroeg zich af waarom je deze fiets eigenlijk zou kopen, je kunt net zo goed een elektrische scooter nemen was haar argument. Zelf kracht leveren hoeft toch niet in de hoogste stand en met de dubbele accu heb je altijd voldoende actieradius. Hoewel we haar beredenering enigszins kunnen begrijpen, is een scooter natuurlijk geen fiets. Veel zwaarder en meetrappen kan niet. Waar je met de Peper de keuze hebt of je zelf nog wel wat aan lichaamsbeweging wilt doen (standje 2, 3 of 4) of eigenlijk helemaal niet (stand 7 en 8), zit je op een scooter altijd stil….en stilzitten is niet goed, zoals we allemaal weten.
Nog even terugkomen op de combinatie van de sterke voorwielmotor en de dikke banden. In de hoogste stand voel je de banden wringen bij scherpe bochten. Zeker als de weg een beetje nat is, is de motor bijna te sterk voor de grip die de banden leveren. Iets wat je vaker hoort bij voorwielmotoren, het wiel wil er vandoor en kan zelfs gaan doorslippen als het glad is. Iets om rekening mee te houden, bij gladheid niet op de hoogste stand gebruiken!
Ergonomie
Tot zover het elektrische deel. Een e-bike moet niet alleen ondersteunen, hij moet ook lekker zitten. Daar onderscheidt de Peper zich van veel concurrenten. De Pepertjes hebben namelijk een redelijk unieke geometrie voor het frame bedacht, waardoor iedereen op hun fiets zou moeten passen. De zitbuis, die van het zadel naar de trappers, is extra schuin naar achteren geplaatst. Door daarbij een verlengbaar tussenstuk te gebruiken kun je bijna onbeperkt omhoog, terwijl je daarbij automatisch ook verder van het stuur afkomt te zitten. Dus ook lange mensen kunnen op een Peper uit de voeten, zonder dat de bovenbuislengte te kort wordt. Op onze fiets zat trouwens geen bovenbuis, we hadden het lage instapmodel. Fijn met op- en afstappen, maar je merkt wel dat het frame er slapper van wordt. Nadeel van deze ‘schuine buis oplossing’ is wel dat hoe langer je bent, hoe meer je naar het achterwiel schuift. Daardoor komt er minder druk op het voorwiel, wat de stabiliteit niet ten goede komt. Bij een gemiddelde lengte is het echter een prima frame.
Nog iets ergonomisch is het zadel. Die zijn bij Peper altijd van het eigen Enjoy huismerk. Bij iedere klant wordt de afstand tussen de zitbotjes opgemeten, gekeken naar de zithouding, waarna je een passend zadel op je nieuwe e-bike krijgt. Mocht die dan toch nog pijn aan je kont zorgen, kun je hem zonder problemen omruilen voor een ander model. Ook de pedalen worden afhankelijk van je maat gekozen. Brede/grote voeten, krijgen een pedaal met een langere as. Zo zit je altijd recht boven het midden van het pedaal, voor een ideale krachtoverbrenging. Tenslotte zijn er nog de handvatten. Die worden ook op maat gekozen. Grote handen, grote handvatten, kleine handen….je snapt het.
Garantie bij Peper e-bikes
Op alle fietsen is een garantie van 5 jaar mogelijk. Voorwaarde is dat je ieder jaar een onderhoudsbeurt laat uitvoeren, sowieso geen slecht idee. Peper heeft diverse dealers, die vind je op hun site: http://peper.bike/nl/dealers. Ons testmodel kwam van Enjoy & Meerens uit Lelystad en is na de test netjes terug gegeven.
Eindconclusie
Het door ons geteste model kost 2199 euro, maar dat is met 1 accu met een capaciteit van 400Wh. Met twee accu’s staat hij voor 2699 euro op de site, maar de ervaring leert ons dat daar nog wel over te praten valt in de winkel. Peper heeft ook modellen met een middenmotor trouwens. Qua prijs is dit model zeker niet de goedkoopste, terwijl het in feite een redelijk eenvoudige fiets is. Maar toch is er veel voor deze SQ 7.3 te zeggen. De voorwielmotor is simpel, betrouwbaar en beresterk. Er zit geen overbodige rommel op als vering of ingewikkelde software. De banden zijn fijn, de fiets is keurig afgewerkt en zit strak in de lak. Het zadel, de pedalen en handvatten zijn van prima kwaliteit en overall is het een hele comfortabele fiets. En daar gaat het tenslotte vooral om.
