45kmh

QWIC P-RD9.2, oranje snelheidsduivel

qwic-prd9s-sfeerDeze Qwic P-RD9.2 wordt niet verkocht als speed pedelec. Er zit namelijk geen kentekenplaatje op en hij mag dan eigenlijk niet harder dan 25km/u. Toch kan ie dat met gemak, gewoon even een instelling wijzigen en je rijdt maximaal 40km/u. Dat gaat niet zonder moeite trouwens, maar een kruissnelheid van ruim boven de 30km/u is goed te doen.

Als je daarbij kiest voor de accu met de meeste capaciteit, kun je alsnog zo’n 70 kilometer afleggen op een lading. Klinkt dus als een prima woon-werk fiets. We zien uit het raam van ons kantoor met regelmaat een meneer op het oranje model langs flitsen. Met een big smile, lekker in de buitenlucht. En zeker weten dat ie sneller op zijn werk is dan de mensen die in de auto voor de stoplichten staan. Maar ja, het mag echt niet.

Tijdswinst speed pedelec

qwic-prd9s-achterwiel-motorWe hebben even een rekenvoorbeeld voor je gemaakt. Stel dat je 18 km van je werk woont. Met een gewone e-bike haal je misschien een gemiddelde van 23 km/u. Dan doe je er bijna 47 minuten over om op je werk te komen. Met een speed pedelec ga je echt geen 35km/u gemiddeld halen, je moet vaker remmen voor bochten en andere weggebruikers dan met een standaard e-bike. We rekenen met 30km/u gemiddeld. Hetzelfde ritje van 18 kilometer kost je dan 36 minuten. Een tijdswinst van 22 minuten per dag, de moeite waard lijkt ons.

Als je toch de gok gaat nemen, die begrenzer er af en gaan met die oranje of lichtblauwe Qwic-banaan, zet dan in ieder geval een helm op. Vanaf 1 januari gaan de nieuwe regels in en we verwachten dat de politie dan iets meer gaat optreden tegen ‘wild e-bikers’, maar we kunnen ons ook zo voorstellen dat ze betere dingen te doen hebben. Appende fietsers aanspreken bijvoorbeeld 😉

Waarom is deze QWIC e-bike zo snel?

De P-RD9.2 is uitgevoerd met een sterke 40Nm achterwielmotor. Omdat de accu ook achterop zit, in de bagagedrager, is de gewichtsverdeling niet optimaal. Handen aan het stuur houden dus, maar dat is bij dit soort snelheden sowieso het devies. Die motor heeft genoeg power om 40km/u te halen. Dat hij vanuit de winkel maar 25km/u rijdt heeft te maken met de Nederlandse wet. Hij mag niet sneller, want dan wordt hij beschouwd als brommertje. En moet je dus een verzekeringsplaatje en een helm regelen.

Liever een officiële speed pedelec? Lees dit artikel ook!

Om veilig en snel tot stilstand te komen zijn er fatsoenlijke remmen gemonteerd. Niet van die slechte rollerbrakes, maar echte hydraulische schijfremmen van Magura. Die zijn goed doseerbaar en hebben ruim voldoende remkracht. Vering in voorvork en zadelpen zorgen voor het comfort, de anti-lek banden dat je zonder ‘afloper’ aan komt op je werk.

Verder is het, zoals altijd bij Qwic, een prachtig afgewerkte fiets. Kabels binnendoor, lederen handvatten, een schitterend aluminium frame en ledverlichting aan de voor- en de achterkant. Het is een sportief model, dus afgemonteerd met een achterderailleur die de ketting op 9 verschillende versnellingen kan leggen. Een lichte kettingbeschermer voorkomt een vieze broek, maar geen vieze ketting. Je hebt hier dus wel wat meer onderhoud aan dan bij een elektrische fiets met gesloten kettingkast en naafversnellingen.

Deze Qwic kost in de uitvoering met de lichtste accu (370Wh) 2.399 euro. Je kunt ook kiezen voor sterkere accu’s, de zwaarste is de 735Wh versie. Daarmee komt deze Qwic P-RD9.2 op 2.999 euro.

Info op qwic.nl

 

7 Reacties

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top