Reviews

Review: VanMoof Electrified S

Vorige week konden we een testrit maken op de nieuwe VanMoof Electrified S. De elektrische variant in de coole VanMoof collectie. Van een afstand zie je er geen e-bike in, maar deze Electrified S heeft allerhande slimmigheden verstopt in het frame. Zo zit er een flinke accu in de schuine buis, de bediening op de liggende buis net voor het stuur en de motor zit in het voorwiel.

De Electrified S in de praktijk

Om een review te maken kregen we de VanMoof mee voor een ritje vanuit de mooie showroom op de Mauritskade. Dwars door druk Amsterdam, over hobbelige fietspaden. Wat direct opvalt is het gebrek aan knopjes, displays en kabels. Je zet de fiets aan, kiest via de tiptoets op de bovenbuis hoeveel ondersteuning je wilt en dan is het gaan met die (rechte) banaan. Het is niet alleen qua uiterlijk een rechte en strakke fiets. Dankzij de bouwwijze en het gebruikte materiaal is het frame knalstijf, en dat komt de stuurprestaties zeker ten goede. Waar de frames van die lage instapmodellen van tegenwoordig vaak zo slap als een vaatdoek zijn, stuur je met deze Electrified S als Verstappen de bochten aan. Als in de chicane slalommen we om de scholieren en toeristen heen. De fijne dikke banden zorgen dat je voldoende grip houdt.

vanmoof-electrified-s

 

De voorwielmotor is lekker stil, bij zo’n 18km/u schakelt de VanMoof automatisch naar de tweede versnelling. Dat schakelen geeft even een tik, gaat abrupt en het verschil tussen de 2 versnellingen is vrij groot. Omdat de motor je flink ondersteunt krijg je echter ook die zwaardere versnelling best makkelijk rond. Bij een kilometer of 26 á 27 houdt het op. In de stad hard zat, buiten de stad zouden we best wat harder willen, maar dan wordt het een speed pedelec en gelden er hele andere regels. De schijfremmen doen hun werk voorbeeldig, ze zijn prima te doseren en de banden geven genoeg grip om de remkracht van de schijven aan te kunnen. In de drukke stad hoef je je dan alleen nog zorgen te maken of die oude fietsen achter je ook ze hard kunnen remmen.

Bediening

Op het stuur vind je 1 knopje, die kun je gebruiken als de DRS knop uit de Formule 1. Druk hem in als je wegfietst bij het stoplicht en je krijgt tijdelijk 80Watt extra power. Leuk voor stoplichtsprintjes, al moet je daar in Amsterdam natuurlijk wel mee uitkijken.

vanmoof-electrified-s-bedieningTijdens het fietsen is de bediening voor de ondersteuningsmodi onhandig te gebruiken. Hand van je stuur, naar beneden kijkend proberen de stand van de ondersteuning te wijzigen op de bovenbuis is een slecht idee. Maar in de praktijk doe je dat ook eigenlijk niet. Je zet hem lekker op de sterkste stand en laat hem daar staan. Je accu gaat dan wat sneller leeg, maar dit is toch geen fiets die veel gebruikt zal worden voor lange ritten.

Lekker zonder zweten korte ritjes in de grote stad afleggen, daar blinkt de Electrified S in uit. En mocht die accu onverhoopt toch eerder leeg raken dan je had verwacht….ook zonder ondersteuning rijdt deze elektrische fiets eigenlijk best lekker. Dat is te danken aan het -relatief- lage gewicht, 18,5 kilo is voor een e-bike echt erg laag. En dat merk je met fietsen!

De eerste fietsen gaan half november uitgeleverd worden. Voor specs (slim anti-diefstal systeem, app, weggewerkt slot etc.), prijzen en meer info verwijzen we je naar dit artikel dat we al eerder plaatsten.

4 Reacties

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top