Nieuws

Shimano STEPS

shimano-steps-sfeerMooi, eindelijk een producent die de moeite neemt om alle lelijke kabels weg te werken.

Shimano, de grootste speler op de markt voor fietsonderdelen, komt met haar eerste volledige elektrische aandrijfsysteem voor fietsen op de markt. Vanaf 2011 weliswaar, maar die fietsen worden nu al gemaakt.

Het systeem heeft als naam STEPS gekregen en bestaat uit een totaal pakket met accu, motor, bedieningsknoppen op de remhendels, voor- en achterlicht gevoed door de accu, een display en een sensor in de trapas. En er komt zit een nieuwe 8 versnellingsnaaf bij. Wat vooral opvalt is dat het één geheel is qua looks, mooie materialen en eindelijk weg met die lelijke kabels die overal uitsteken bij de meeste elektrische fietsen.

De motor wordt aangedreven door een accu die onder de bagagedrager gemonteerd wordt. Dat is niets nieuws, wel bijzonders is dat de accu in een uur volledig opgeladen wordt! Het achterlicht is geïntegreerd in de 24volts (4Ah) accu, die 2,7kg weegt. Met een volle lading kun je zo’n 40km fietsen, in ECO stand zo’n 60km.

Energie terugwinnen met E-Gain

steps-shimanoEen heel belangrijke vernieuwing is dat dit systeem de techniek bezit om energie terug te winnen. Shimano is er in geslaagd STEPS zo te ontwikkelen dat je opgewekte energie tijdens het rijden IN de accu stopt. Je laadt de accu bij tijdens het remmen of langere afdalingen. Ook dit kun je instellen via knoppen op de remhendels. In de elektrische autoindustrie bestaat dit systeem al een poosje, maar in de e-bikes is het voor het eerst dat deze methode zo netjes is verwerkt in een totaalsysteem. Petje af voor de ingenieurs van Shimano!

Elektronisch schakelen

Een sensor in de crank meet het aantal omwentelingen en de geleverde kracht wordt in de trapas gemeten. Die combinatie bepaald hoeveel hulp de elektromotor je levert. In combinatie met de nieuwe versnellingsnaaf kan er dan volkomen automatisch geschakeld worden.  Op het heldere display zie je precies wat er gebeurt. Je kunt de motor op drie niveaus laten werken. Daarnaast zie je hoe hard je fietst, in welke versnelling je rijdt, hoeveel sap er nog in de accu zit en of je licht aan staat of niet. De aandrijving zit in het voorwiel.

Shimano kennende zal dit snel één van de meest gebruikte systemen binnen de “elektrische fietsen wereld” zijn. We wachten in spanning af wanneer de eerste e-bike met dit systeem in de winkels staat. De verwachting is dat het systeem vooral gebruikt gaat worden in elektrische fietsen in de prijsrange van >2000 euro.

Klik om te reageren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top