45kmh

Snelle ebike: Koga E-XLR8

Koga E-XLR8

[Update 16-02-2016: De nieuwe versie van de E-XLR8 is genomineerd voor de titel Speed E-Bike van 2016…meer info]

KOGA lanceert in mei de E-XLR8 (je spreekt het uit als E-Accelerate), de eerste speed pedelec van het merk uit Heerenveen. Deze snelle elektrische fiets is uitgerust met een geïntegreerde Bosch Performance Speed middenmotor (met 60 Nm) en is voorzien van een Bosch 400 Wh Li-Ion accu op de onderbuis.

Deze e-bike heeft een handgebouwd, super-smooth welded frame, vervaardigd van aluminium. Smooth Welded betekent dat alle lasnaden netjes afgewerkt en glad gemaakt zijn. De rappe Fries is afgemonteerd met onder meer Shimano SLX versnellingen, Magura schijfremmen, een KMC X-10 ketting en Vredestein Perfect-E 40 mm banden. Alle opties dus om niet alleen snel, maar ook veilig te fietsen.

Europese typegoedkeuring

De KOGA E-XLR8 heeft de Europese typegoedkeuring en is dus (verplicht) voorzien van een spiegel en verlichting (waaronder een remlicht en kentekenverlichting), oranje zijreflectie en een automatisch inklappende standaard.

Voor de Nederlandse wetgeving is deze speed pedelec ingedeeld in de categorie “snorfiets” en dient dus voorzien te zijn van een blauwe kentekenplaat. KOGA gaat deze speed pedelec dan ook uitsluitend uitleveren aan dealers die RDW gecertificeerd zijn.

Uitgebreid getest

KOGA heeft veel tijd genomen voor het testen van dit nieuwe model, aangezien de krachten die vrijkomen bij snelheden tot 45 km/uur niet te vergelijken zijn met die bij de ‘gewone’ e-bikes. Uiteindelijk heeft KOGA een geheel eigen kwaliteitsnorm voor speed pedelecs ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Universiteit van Hamburg, waar intensief wordt gewerkt aan een standaardnorm voor dit nieuwe type fiets.

De E-XLR8 komt beschikbaar in de winkels vanaf mei 2015 in de maten 50, 54, 57 en 60 cm. Het gewicht ligt rond de 22 kg. De adviesprijs gaat uitkomen op 3.899 Euro. Je hebt nog even om te sparen!

2 Reacties

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top