45kmh

Sparta E-Speed

Sparta E-Speed frontSparta kreeg dit jaar een Innovatie Award voor het bedenken en op de markt brengen van deze Sparta E-Speed, een snelle elektrische fiets bedoeld voor mensen die willen opschieten. Bijvoorbeeld voor hen die de e-bike als forens gebruiken. Lekker snel en op de fiets naar je werk, zonder helemaal bezweet aan te komen.

Dat kan dankzij de 28 Nm motor in het achterwiel, die snelheden tot 40 kilometer per uur kan halen. Een ‘snorfiets’ verzekering en daarmee een kentekenplaatje is verplicht en hoewel het ook bij dit soort snelheden niet verplicht is een helm te dragen, doe dat toch maar wel!
Deze E-Speed kun je trouwens ook gebruiken zonder zelf mee te trappen. Een soort van Spartamet, maar dan zonder de stank uit een uitlaat. Dit doe je met een ‘gashendel’ op het stuur. Hiermee zijn snelheden tot 20 km/u te halen.

Naast het voordeel van snel op je plek van bestemming zijn, heeft dit soort fietsen natuurlijk ook wel wat nadelen. Denk aan het gevaar als je medeweggebruikers jouw snelheid verkeerd inschatten én je niet horen aankomen. Je hebt natuurlijk ook een veel langere remweg, al zijn de hydraulische velgremmen best op hun taak berekent. Een ander flink nadeel waar je vooral zelf last van hebt is de kleine actieradius als je vaak op topsnelheid rijdt. Dan trek je de accu namelijk in 25 kilometer leeg. Sparta biedt je daarom de mogelijk om al bij aflevering een extra batterij (50oWh Range Extender) aan te schaffen en te laten monteren. Daarmee verdubbel je de actieradius. Tegen een prijs flinke prijs helaas, €999,- inclusief montage.

Als je niet altijd op vol vermogen rijdt (je kunt kiezen uit onderstaande 5 modi), gaat de accu wel wat langer mee:

Stand Eco Cruise Tour Sport Power
Snelheid 25 km/h 25 km/h 25 km/h 32 km/h 40 km/h
Actieradius tot 145km tot 125km tot 75km tot 30km tot 25km

Sparta E-SpeedDe Sparta E-Speed kost met de kleinste accu €2599,- Dat is nog exclusief de kenteken registratie en de verzekering.

Gelet op het aantal zoekopdrachten naar ‘snelle ebikes’ op deze website, zijn er veel mensen op zoek naar elektrische fietsen die boven de (nu nog) wettelijk vastgestelde maximum snelheid van 25 km/u rijden. Naast het kopen van een ‘legale’  fiets die dit kan, wordt er ook volop geëxperimenteerd met het omzeilen van de ingestelde begrenzer. De meeste e-bikes die verkocht worden kunnen namelijk wel harder, maar zijn door de fabrikant begrensd op 25km/u omdat dit van oom agent moet.

We hebben al meer geschreven over speed-pedelecs / snelle elektrische fietsen / speedbikes:
Snelle elektrische fiets van BlueLABEL
Elektrische fiets opvoeren
Koga E-Xtension

5 Reacties

5 Comments

  1. Pingback: Top 5: Beste Speed Pedelecs, snelle e-bikes

  2. Pingback: Speed-pedelec - Fietsverzekeringen vergelijken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

To Top